preskoči na sadržaj
vijesti

Terenska nastava Stella Croatica i Muzej masline

Učenici 2.r. Područne škole Kučine i  2.d razreda centralne škole posjetili su iznimno etno agro selo Stella Croatica u Klisu.

Obišli su mediteranski vrt, sudjelovali u radionici izrade zdravog namaza od masline. U Muzeju masline poslušali su priču o povijesnom razvoju maslinarstva, usporedili tradicionalni i  moderni način berbe maslina, saznali mnoge činjenice o preradi te čuvanju maslinova ulja.

Video pogledajte na linku.

Muzej masline -Stella Croatica

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 15. 6. 2022. 17:37

Kazališna predstava Priča o Tupsonima

U petak, 20. svibnja učenici prvog i četvrtog razreda u Domu kulture u Mravincima uživali su u kazališnoj predstavi "Priča o Tupsonima (ili zašto treba učiti)" u izvedbi Kazališta Prijatelj.  

Predstava govori o narodu Tupsona koji se vole igrati balonima. Učenje im zna biti dosadno, no oni su shvatili da je znanje moć, a ona će im pomoći u borbi protiv Glupsona.

Ova vesela, šarena i šaljiva predstava nagrađena je gromoglasnim pljeskom naših učenika koji su se na pozornici fotografirali s glumcima Hrvojem Zalarom i Majom Đurinović.

FOTO ALBUM

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 23. 5. 2022. 18:30

Vijesti iz Kučina

Lucija Roguljić, učenica prvoga razreda napravila je dječje vijesti iz Kučina.

Uživali smo slušajući je, a vjerujemo da ćete i vi. Lucija, bravo!

KLIKNI OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 23. 5. 2022. 17:48

Terenska nastava u Splitu; GKM i Dioklecijanova palača

"Internet je izvršio veliki utjecaj na naše živote i postao nezaobilazan oblik svakodnevne komunikacije. Pristup internetu postao je gotovo nužna čovjekova potreba. Danas nam je na dlanu cijeli svijet i svi smo spojeni internetskim sponama kao neuroni u jednom velikom mozgu. Običnim klikom možemo saznati bilo što o bilo kome. Koliko god je internet donio dobra čovjeku, u istoj mjeri mu je i oduzeo. Preko društvenih mreža u milisekundi saznajemo sve o svijetu ali i ujedno dopuštamo da on saznaje sve o nama neovisno o tome jesu li te informacije istinite ili lažne. Upravo zbog toga današnja internetska generacija djece je u velikoj opasnosti. Jedna od najvećih je svakako online nasilje.*

Upravo to je jedna od tema predstave Carevo novo ruho koju su učenici Područne škole Kučine (2. i 3.r.) te učenici Područne škole Mravince (3.r.) pogledali u Gradskom kazalištu mladih.

Također su imali priliku saznati mnoštvo Dioklecijanovih tajni razgledom palače uz stručno vođenje turističkog vodiča. Obilazak je trajao sat vremena. Učenici su posjetili najvažnije dijelove Dioklecijanove palače: Zlatna, Mjedena, Željezna i Srebrna vrata, Podrume, Peristil,Vestibul,Jupiterov hram,Rivu…

 Video- Gradsko kazalište mladih i obilazak Dioklecijanove palače

 

* Izvor GKM

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 10. 5. 2022. 23:00

Posjet Prirodoslovnom muzeju

Edukacija uz stručno vodstvo kroz Prirodoslovni muzej u Splitu naoštrila je znatiželju ovih radoznalih, malih glava, učenika 2. i 3. razreda PŠ Kučine i njihovih malih prijatelja iz 2. d razreda centralne škole. Mala radionica o životu kukaca nakon obilaska Muzeja angažirala je kreativne ručice.Saznali su puno o građi i životu kukaca, njihovoj ulozi na planetu Zemlji, strategiji preživljavanja.Imali su priliku vidjeti i dotaknuti žive primjerke kukaca paličnjaka i brašnara te na taj način savladati strah od kukaca i pauka. U Muzeju su razgledali bogatu malakološku zbirku s više od 6 000 primjeraka školjkaša, puževa, mekušaca, koralja. Zanimljivo predavanje o zaštiti morskih kornjača uz razgled prepariranih primjeraka kornjača te edukativni zanimljivi materijal za igru pretvorili su muzej u pravi labirint znanja.Ukratko, sve što mladi entomolog želi znati saznat će u Prirodoslovnom muzeju.
 

Prirodoslovni muzej video

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 29. 4. 2022. 09:57

Proljeće u Kučinama

Učenici prvog razreda promatrali su ljepotu prirode u proljeće. Sve njihove fotografije možete pogledati u našoj virtualnoj izložbi:

 

 

Powered by emaze

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 28. 4. 2022. 08:21

Prirodoslovni muzej

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 28. 4. 2022. 09:36

Projektni dan

Učenici prvog i četvrtog razreda Projektni dan obilježili su obilaskom Muzeja grada Kaštela i Školskog botaničkog vrta OŠ Ostrog..

Uz stručno vodstvo prilagođeno uzrastu učenika prvog razreda, razgledali su stalni postav muzeja te razgovarali o funkciji kaštela (utvrde u kojoj se nalazi muzej) tijekom prošlosti, životu uz more u prošlosti i sadašnjosti, ekologiji mora i sl.

Stariji učenici su na samom početku odredili smještaj Kaštela na zemljovidu te poslušali priču o nastajanju sedam Kaštela. Tijekom obilaska razgovarali su o načinu životu u prošlosti, o uporabnim predmetima koje su ljudi svakodnevno koristili, materijalima od kojih su bili izrađeni, odjevnim predmetima, nastambama i prehrani. Kustos muzeja je kroz vođeni razgovor potaknuo učenike da usporede današnji način života, uporabne predmete, materijale, nastambe i sl. s onima u prošlosti. Otvorena je rasprava o  dobrim i lošim stranama života u prošlosti i sadašnjosti gdje su učenici iznijeli svoje argumente za i protiv. Potom su učenici pogledali kratki dokumentarni film o arheološkim istraživanjima potopljenog broda na području Kaštel Sućurca. Na kraju obilaska muzeja učenici su imali priliku vidjeti maketu Mujine pećine i nalaza koji su u njoj pronađeni. 

U Školskom botaničkom vrtu OŠ Ostrog dočekala ih je voditeljica školskog vrta. Botanički vrt je zaštićeni spomenik parkovne hortikulture. U njemu su učenici mogli vidjeti oko 1000 biljnih sorti podrijetlom sa svih strana svijeta, pretežno mediteranskog i suptropskog podneblja. Voditeljica vrta je naglasila da oni svake godine nastoje zasaditi nove biljne vrste te na taj način obogaćuju vrt i znanje svojih učenika koji pomažu u održavanju vrta. Učenicima su se posebno svidjele biljke: sekvoja, ginko, cikas, tajvanija, sandarak, kazuarina, libanonski i himalajski cedar, zlatni, zeleni, crni i niski bambus, egipatski papirus, lan… Prošetali su maslinikom u kojem su zasađene 42 sorte maslina. Maslinik broji 170 stabala koje potječu iz svih mediteranskih zemalja. 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN JELENA KELAVA  datum: 28. 4. 2022. 10:15

Planetarij

Početkom prosinca u našu školu stigao je mobilni digitalni planetarij Odiseja. Naši učenici krenuli su na nezaboravno svemirsko putovanje na kojem su otkrili tajne noćnog neba, planeta, zvijezda. Upoznali su planete Sunčevog sustava, vidjeli Europu iz svemira, čuli su legendu o kraljici Kasiopeji i kralju Kefeju. 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 13. 12. 2021. 22:57

MAT liga - 2. kolo

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 28. 4. 2022. 09:45

Izvanučionička nastava u Solin

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 28. 4. 2022. 11:51

Sveti Nikola u Kučinama Vijest ima dokument u privitku

Sveti Nikola posjetio je našu malu školu i uz veselje, pjesmu i šalu ushićenoj djeci podijelio je slatkiše.

I naši učenici Nicole, Nika i Nikola počastili su svoje prijatelje. 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 13. 12. 2021. 17:54

Edukativno predavanje prometnog policajca

U okviru akcije „Poštujte naše znakove“ prometni policajac posjetio je učenike prvoga razreda i pri tom je održao edukativno predavanje na temu sigurnog sudjelovanja u prometu. Učenicima je skrenuo pozornost na eventualne opasnosti u prometu, poučivši ih osnovana prometne kulture. U ovoj interaktivnoj komunikaciji učenici su pokazali visoku  razinu znanja u području prometa.

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 6. 12. 2021. 16:32

Školski medni dan Vijest ima dokument u privitku

Povodom Dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u prvom razredu obilježen je ,,Školski medni dan”. Učiteljica je učenicima pročitala edukativnu slikovnicu ,,Pčelica Jelica i medo Edo”, a učenici su u poklon paketu uz slikovnicu dobili i staklenku meda.

Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece o važnosti konzumacije meda.

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 6. 12. 2021. 16:12

Posjet Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu

Dana 14. listopada učenici 4. razreda iz Kučina realizirali su izvanučioničku nastavu u Splitu.

Posjetili su Muzej hrvatskih arheoloških spomenika. Po dolasku u muzej dobrodošlicu im je poželjela muzejska pedagoginja Lada Laura. Učenici su uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje razgledali stalni postav muzeja te s ponosom zaključili da se upravo u ovom muzeju nalaze kameni ostaci natpisa sa sarkofaga kraljice Jelene čije ime nosi njihova škola. Nakon razgledavanja učenici su sudjelovali u likovnoj radionici koja se sastojala od dva dijela. U prvom dijelu poslušali su kratko predavanje o tome kako su nastajale knjige u prošlosti i kojim pismima su pisali autori knjiga. Imali su priliku vidjeti stare knjige, pergamenu i sl. Razgovarali su o glagoljici i latinici. U drugom, praktičnom dijelu radionice učenici su izrađivali naslovnice knjiga i bogato ih ukrašavali detaljima koje su uočili na muzejskim eksponatima. Mali ilustratori iz PŠ Kučine bili su iznimno zadovoljni svojim radovima i posjetom muzeju.  

  :: opširnije :: 


objavio: JELENA KELAVA  datum: 29. 11. 2021. 00:14

Školski prometni poligon u Splitu Vijest ima dokument u privitku

Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport i  Odbor za sigurnost Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s HAK-Auto klubom Split i PU splitsko-dalmatinskom provode  program prometne kulture i preventive za učenike osnovnih škola. Vrijednost takvoga odgojno-obrazovnog rada jest u sprječavanju i smanjenju broja nesreća u kojima stradavaju djeca i odrasli.

Kako bi educirali učenike organiziraju na Školskom prometnom poligonu u Split za učenike 4. razreda osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije provođenje programa sigurnost u prometu- prometna kultura.

Učenici 4. razreda PŠ Kučine posjetili su 11. listopada 2021. godine Školski prometni poligon u Splitu gdje je za njih bilo održano predavanje na temu Sigurnost u prometu. Posjet se sastojao od praktičnog i teorijskog dijela na teme: pješaci i biciklisti u prometu, prometna pravila,  znakovi i signalizacija te posljedice nepoštivanja prometnih pravila. Učenici su po dolasku poslušali kratko predavanje, a nakon toga se sudjelovali u praktičnom dijelu nastave na obnovljenom i potpuno opremljenom prometnom poligonu.

Bilo je zabavno i poučno!

  :: opširnije :: 


objavio: JELENA KELAVA  datum: 28. 11. 2021. 21:42

MEĐUNARODNO NATJECANJE IZ INFORMATIKE I RAČUNALNOG RAZMIŠLJANJA Dabar 2021

Natjecanje Dabar 2021. održano je od 8. do 12. studenoga 2021. na CARNET-ovom sustavu MOOC.

Na natjecanje se prijavilo 679 škola. Izuzetno smo zadovoljni odazivom i uspjehom naših učenika.

U svim kategorijama sudjelovalo je čak 93 naših učenica i učenika, a posebno pohvaljujemo učenike koji su se u svojim kategorijama plasirali među 10 % najboljih.

U kategoriji MikroDabar to su učenici Niko Bajić, Marin Vrdoljak i učenica Paulina Peroš.

U kategoriji KiloDabar izniman rezultat postigli su učenici Josip Šošo, Noa Hornischer i Bartul Dužević, a u kategoriji MegaDabar, kategoriji najstarijih osnovnoškolaca, Bruno Deković postigao je rezultat koji ga je uvrstio u 10 % najuspješnijih učenika.

Svi sudionici natjecanja dobivaju diplome i digitalne značke, a najbolji dobivaju zlatnu diplomu i značku za izniman uspjeh na natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 25. 11. 2021. 20:56

Europski tjedan kodiranja u PŠ Kučine

I ove godine su se učenici PŠ Kučine uključili u europski tjedan programiranja #CodeWeek  i dobili priliku naučiti osnove jednostavnog programiranja na zabavan način.

Društvenu inicijativu pokrenula je Europska komisija s ciljem približavanja programiranja i digitalne pismenosti na zabavan način. Iz godine u godinu okuplja sve više sudionika pa se tako 2019. godine broj sudionika popeo na 4,2 milijuna ljudi iz preko 80 zemalja svijeta.

galerija slika

 

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 11. 11. 2021. 23:07

Posjet Zoološkom vrtu u Splitu

 

 

Učenici prvog razreda iz Kučina i Mravinaca 14. listopada bili su na svojoj prvoj izvanučioničkoj nastavi. U videu pogladajte kako su se proveli:

 

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 14. 10. 2021. 21:28

1. kolo MAT lige

 

U prvom kolu MAT lige sudjelovalo je 25 timova (50 učenika) drugog, trećeg, četvrtog i petog razreda (mentorice: J.Kelava, M. Komljenović, M. Pletikosić, I. Risek, M.Stojković).

Učenici su zadovoljni postignutim rezultatima od kojih izdvajamo najuspješnije:

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 12. 10. 2021. 22:07

Lektira u prvom razredu

Učenici prvoga razreda ilustrirali su priču Figaro, mačak koji je hrkao i napravili su svoju slikovnicu.

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 11. 10. 2021. 23:31

ZOO u gostima

Učenike 3. i 4. razreda virtualno su posjetili edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba i održali im dva zanimljiva predavanja  

3.razred – VODA, IZVOR ŽIVOTA

Uz demonstracije pokusa i razgovor s edukatorom, učenici su upoznali raznolikost vode u prirodi i osvijestili njezinu važnost za život biljaka, životinja i ljudi.

4.razred – ŽIVOT ŽIVOTINJA

Učenici su istražili, upoznali i razumjeli međusobnu ovisnost živih bića i uvjeta života te razvrstavali životinje u u različite skupine s obzirom na način prehrane i njihovo stanište.

 

Iz pera Josipa Šoše

     Svima nam je već dosadila korona. Zbog nje nismo mogli ići u zoološki vrt, pa ga je učiteljica morala dovesti k nama.

     Teta koja radi u zoološkom nam je održala predavanje preko video-poziva.

Prvo smo rješavali par zagonetki. Rješenja su bile životinje koje smo razvrstali na divlje i domaće i po staništima. Nakon toga nam je pokazivala perje sove i noja, ljusku kornjačinog oklopa i staru odbačenu kožu zmije te kosti: lubanju vuka, lubanju čimpanze i zub slona.

Nakon toga je slijedilo najveće iznenađenje: U rukama je donijela narančasto-crno-bijelu zmiju za koju smo u prvom trenutku pomislili da je gumena. Ali, kad je pokazala njezinu glavu shvatili smo da je to je zapravo prava zmija! Bila je to mliječna zmija.

Edukatorica nam je puštala zvukove životinja, a mi smo pogađali koje su to životinje te govorili kako se zovu toj životinji ženka i mlado. Zbog slabog interneta jelen je zvučao kao traktor. Još uvijek mislim da je to bio traktor. 😀

Mnogo toga sam naučio, no bilo bi mi draže da smo išli u pravi zoološki.

Ovom aktivnošću prisjetili smo se nekih ciljeva održivog razvoja kao što su:

6. Čista voda i sanitarni uvjeti

14. Očuvanje vodenog svijeta

15. Očuvanje života na Zemlji

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 28. 5. 2021. 20:26

3. mjesto na županijskom natjecanju iz matematike

🥉  Naš učenik Noa Hornischer nastavlja uspješan niz, osvojio je treće mjesto na županijskom natjecanju iz matematike! 🎉

🏆 Noa, čestitamo od srca!

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 15. 5. 2021. 19:26

Učenici 4. razreda PŠ Kučine osvojili drugo mjesto u MAT ligi

MAT liga ekipno je matematičko natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola.

Provodi se u četiri kola tijekom školske godine, a svaka ekipa sastoji se od dva člana koji zajedno rješavaju zanimljive matematičke zavrzlame u kategoriji primjerenoj njihovoj dobi.

Bodovi osvojeni po kolima zbrajaju se i na kraju se proglašavaju i nagrađuju pobjednici.

Ove su godine naši učenici prvi put sudjelovali na ovom natjecanju. U timu su rješavali probleme, surađivali i učili te je jako dobro zabavili. Iz kola u kolo broj natjecatelja je rastao, a zadnjem kolu pristupio je rekordan broj učenika, čak njih 58. U našoj školi natjecali su se učenici 4. razreda centralne škole (mentorica Zdenka Jerković), 2. i 4. razreda PŠ Mravince (mentorice Marija Komljenović i Edita Rizvan) i učenici 2., 3.i 4. razreda PŠ Kučine (mentorice Ivana Risek, Jelena Kelava, Nives Bogdan).

Svi učenici dobili su zahvalnice za sudjelovanje, njihove mentorice pohvalnice za vrstan rad s učenicima sudionicima. Tim 1 učenika četvrtog razreda PŠ Kučine u sastavu Noa Hornischer i Roko Stančić (1. kolo), Noa Hornischer i Josip Šošo (2., 3. i 4. kolo) u konkurenciji od 241 tima zauzeli su visoko drugo mjesto i tako se našli među nagrađenima. Osim nagrade, primili su i pohvalnice za osvojeno 2. mjesto u kategoriji 4. razreda osnovnih škola.

🎈 Čestitamo Noi, Josipu i Roku i veselimo se njihovim budućim uspjesima. Bravo djeco! 🎉

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 15. 5. 2021. 19:00

Dani medijske pismenosti u 3. i 4. razredu PŠ Kučine

 

Kroz aktivnosti obilježavanja Dane medijske pismenosti učenici 3. i 4. razreda naučili su kako nastaje vremenska prognoza i upoznali format novinske ilustracije kroz analize i izradu ilustracija o ciljevima održivog razvoja.

Tako su se na još jedan zanimljiv način približili temama našeg eTwinning projekta Let's Live Sustainably.  

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 15. 5. 2021. 23:22

Dan planeta Zemlje 3. i 4. razred PŠ Kučine

 

Učenici 3. i 4. razreda proveli su raznovrsne aktivnosti povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje i pridonijeli realizaciji eTwinning projekta Let's Live Sustainably.

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 15. 5. 2021. 21:53

MAT liga - 4. kolo

 

 

 

Pogledajte kako je proteklo zadnje kolo ovogodišnje MAT lige:

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 15. 5. 2021. 20:14

Dan planeta Zemlje 1. i 2. razred PŠ Kučine

Učenici 1. i 2. razreda zajedno sa svojim učiteljicama Majom Pletikosić i Ivanom Risek obilježili su Dan planeta Zemlje uz mnoštvo zanimljivih i edukativnih radionica. Na ovaj način dali su svoj doprinos međunarodnom  e-Twinning projektu "Lets Live Sustainably" /Živimo održivo.

Detaljinije pogledajte na linku.

Dan planeta Zemlje

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 30. 4. 2021. 17:32

Projektni dan učenika 1. i 2. razreda PŠ Kučine

Učenici 1. i 2. razreda PŠ Kučine obilježili su Projektni dan na zabavan i zanimljiv način. Aktivnosti su bile veoma raznolike i edukativne.

Klikom na link pogledajte kratki video

 

Projektni dan

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 14. 4. 2021. 22:36

Projektni dan u 3. i 4. razredu PŠ Kučine

Učenici trećeg i četvrtog razreda Područne škole Kučine projektni dan obilježili su raznovrsnim eTwinning projektnim aktivnostima projekata Let's Live Sustainably i Naj biljke i životinje Hrvatske.  

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 28. 3. 2021. 11:04

Tjedan mozga

Učenici 4. razreda obilježili su Tjedan mozga kroz brojne aktivnosti. Učenik Noa Hornischer održao je predavanje o mozgu u kojem nas je upoznao sa živčanim sustavom, dijelovima mozga, funkcijama mozga, iznio je brojne zanimljive činjenice o mozgu, pričao je o oštećenjima mozga, neuronu.  

Učenici su na svojoj glavi pokazivali sve dijelove mozga, slagali su slagalicu mozga, provodili vježbe brain gym, pisali istovremeno lijevom i desnom rukom, igrali naopaku i složeniju varijantu igre Dan-noć i odigrali dvije digitalne igre te na taj način provjerili svoje znanje.

U idućoj aktivnosti učenici su trebali od mnoštva novih informacija odabrati i napisati četiri njima najzanimljivije činjenice o mozgu.

Podijelit ćemo s vama neke od njih:

 • inteligencija ne ovisi o veličini mozga
 • poruke koje šalje mozak putuju brzinom od 360 km/h
 • živci se mogu regenerirati
 • mozak je težak oko 1 400 g
 • mozak možemo „jačati“ vježbom

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 24. 3. 2021. 08:29

Projektni dan

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 19. 3. 2021. 16:27

MAT liga - 3. kolo

MAT liga - proljetno kolo

Proljetno kolo ekipnog matematičkog natjecanja MAT lige održano je 4. ožujka u brojnim školama diljem Hrvatske. Sudjelovala je 141 ekipa učenika drugih razreda, 136 ekipa trećih razreda i čak 207 ekipa četvrtih razreda. U ovom kolu natjecalo se 26 timova naše škole, a mentorice su im bile učiteljice razredne nastave: 

 • Marija Komljenović 2. razred PŠ Mravince,
 • Ivana Risek, 2. razred PŠ Kučine,
 • Jelena Kelave, 3. razred PŠ Kučine,  
 • Edita Rizvan, 4. razred PŠ Mravince
 • Zdenka Jerović, 4. razred centrane škole i 
 • Nives Bogdan, 4. razred PŠ Kučine.

Izvrstan rezultat osvojili su Noa Hornischer i Josip Šošo iz Kučina  plasiravši se na drugo mjesto s ostvarenih 326 bodova čime su u ukupnom poretku zadržali drugo mjesto iza OŠ Ljubo Babić iz Jastrebarskog.

http://os-kraljicejelene-solin.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=148

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 14. 3. 2021. 21:52

Dan sigurnijeg interneta Vijest ima dokument u privitku

O tome kako su učenici četvrtog razreda obilježili Dan sigurnijeg interneta možete pročitati u priloženom dokumentu.

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 14. 3. 2021. 21:31

Global School Play Day

GLOBAL SCHOOL PLAY DAY 2021. 

 

našoj školi već drugu godinu za redom obilježen je Global School Play Day. To je svjetski dan za igru u školi. Cilj mu je osvijestiti važnost igre u cjelovitom razvoju osobnosti djeteta te razvijati kod djece sposobnosti komunikacije, suradnje, tolerancije, empatije i zajedništva. 

U srijedu, 3. veljače 2021., djeca su ponijela u školu sve s čime su se željeli igrati. Jedino ograničenje bilo je da to ne smiju biti nikakvi elektronski uređaji. Djeca su donijela : lutke, lopte, pribor za badminton, igru Twister, Lego,  igraće karte, slagalice, memory društvene igre (Čovječe ne ljuti se, šah,  MonopolyPictionary) itd.   

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 14. 3. 2021. 11:58

Vesela veljača 2021.

1.r.PŠ Kučine

I ove je godine veljača prepuna raznoraznih zbivanja u našoj školi. Obilježili smo Valentinovo,upoznali se  važnim pravilima za sigurno postupanje na internetu- Dan sigurnijeg interneta,obilježili međunarodni Global School Playday i uživali u malim maškarama...

Valentinovo

Male maškare

Dan sigurnijeg interneta

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 22. 2. 2021. 22:49

Prosinac u Kučinama

Tijekom prosinca u našoj školi provele su se brojne aktivnosti povezane s ciljevima održivog razvoja. Dio njih prikazan je u videu na ovoj poveznici:

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 26. 12. 2020. 10:14

Klokan bez granica

I ove školske godine naš učenik Noa Hornischer na međunarodnom matematičkom natjecanju Klokan bez granica pokazao je zavidnu razinu matematičkih vještina plasiravši se na visoko 5. mjesto.

Noa, od srca ti čestitamo na uspjehu!

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 19. 12. 2020. 10:33

ZIMSKO KOLO MAT LIGE

Zimsko kolo ekipnog matematičkog natjecanja MAT lige održano je 10. prosinca u brojnim školama diljem Hrvatske. I ovaj put želju za rješavanjem zanimljivih matematičkih zadataka iskazao je veliki broj učenika naše škole, ukupno njih 40, formiranih u 20 timova pod vodstvom svojih mentorica, učiteljica razredne nastave, Ane Bajan (Marija Komljenović), Nives Bogdan, Ivane Risek, Jelene Kelave i Edite Rizvan.

Čestitamo svima koji su pristupili natjecanju, a posebno valja istaknuti učenike koji su postigli izvrsne rezultate:

-učenici  četvrtog razreda PŠ Kučine, Noa Hornischer i Josip Šošo osvojili su visoko 2. mjesto u konkurenciji od 214 timova,

-učenici  drugog razreda PŠ Mravince, Fran Šimić i Roko Kardum osvojili su 16. mjesto u konkurenciji od 151 tima,

-učenici trećeg razreda PŠ Kučine, Ivan Barić i Emanuel Bekavac osvojili su 18. mjesto u konkurenciji od 140 timova.

Bravo djeco!

Vidimo se u proljetnom kolu!

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 11. 12. 2020. 19:57

ZLATNA VEČER MATEMATIKE 2020. & STEAM 2020.

Već šestu godinu za redom učiteljice naše škole Nives Bogdan i Zdenka Jerković sudjeluju na Zlatnim večerima matematike, međužupanijskom skupu sa bogatim programom osmišljenim za djecu od predškolske do srednjoškolske dobi. Ove godine teme Zlatne večeri bile su: matematika i fizika i matematika je pola zdravlja.

Učiteljice su organizatorice i kreatorice  zanimljivog edukativnog escape room-a koji je osmišljen i kao aktivnost eTwinning projekta Let's Live Sustainably, a na zanimljiv način priča priču o Zdravoljubu koji Zemljane podučava zdravim životnim navikama. Zdravoljub je upao u zatočeništvo zle vještice i može ga spasiti samo uporan i dobar matematičar.

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 8. 12. 2020. 10:38

Večer matematike uz Matific Vijest ima dokument u privitku

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. (izvor HMD)

Učenici  1.r Područne škole u Kučinama ove su godine po prvi put sudjelovali u Večeri matematike uz Matific,računalnu igru koja potiče matematičko razmišljanje. Igra i učenje u paketu uvijek su pun pogodak još k tome kada se sve to događa u školi, veselju nema kraja.

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 4. 12. 2020. 22:07

Svjetski dan vida

Prikazane su brojne aktivnosti koje su učenici 4. razreda proveli sa svojom učiteljicom povodom obilježavanja Svjetskog dana vida.

a) razgovor o načinima komunikacije zdravih osoba i osoba s oštećenjima vida i/ili sluha

b) povijest Brajevog pisma, život Luisa Braillea

c) pisanje lijepih poruka na Brajevom pismu

d) pisanje poruka slaganjem lego kockica

e) čitanje i dešifriranje poruka drugih učenika

f) predstavljanje znakovnim jezikom

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 20. 3. 2021. 19:10

Natjecanje Dabar

 Osnovna škola kraljice Jelene i ove godine uključila se u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima. Preko 36 000 učenika iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u rješavanju logičkih zadataka, mozgalica, zagonetki, zadataka programiranja i računalnog razmišljanja.   

Natjecanju se odazvalo 47 učenika naše škole pod mentorstvom svojih učiteljica i nastavnica Nives Bogdan, Antonije Burčul, Anite Čupić, Dolores Jaman , Zdenke Jerković, Jelene Kelave, Ivane Risek i Edite Rizvan  

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 3. 12. 2020. 16:55

Prijem prvaša u PŠ Kučine

Iako bez prisustva starijih učenika, dočekali smo najmlađe učenike naše škole pjesmom,veseljem i poklonima. Učenici su se predstavili, ponešto rekli o sebi, nasmijali uzbuđene roditelje, a na kraju i zapjevali. Atmosfera je bila vesela i zanimljiva baš kakva i treba biti u školi.

Dragi prvaši, sretno u novoj školskoj godini!

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 19. 11. 2020. 19:29

Mali maslinari iz Kučina

U sklopu projekta Mali maslinari koji provode učiteljice PŠ Kučine te u suradnji s Bratovštinom sv. Luke danas su učenici i učiteljice obrali masline u školskom dvorištu. Inače, naše školsko dvorište krase tri mlade masline koje su ove godine bogato rodile.