preskoči na sadržaj
vijesti

Projektni dan u 3.r. PŠ Mravince (22.3.2022.)

3.r. PŠ Mravince realizirao je  22.3.2022. projektni dan na temu Održivi razvoj: Kompostiranje – otpad – recikliranje u Stella Croatici, Klis.

 

 

             

Više o ovom danu pogledajte u videu u nastavku.

 

              

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 23. 3. 2022. 00:07

Zarazne bolesti, pranje ruku, Covid 19

U četvrtak, 16.12.2021., u prvi i treći razred Područne škole Mravince došla je Katija Barač Juretić, dr. med., specijalist epidemiolog.

Održala je djeci predavanje o zaraznim bolestima, ispravnim higijenskim navikama i Covidu 19.

Detalje možete vidjeti u videu u nastavku:

Hvala doktorici Barač Juretić na iscrpnom i  korisnom predavanju!

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 18. 12. 2021. 09:13

Posjet Gradskoj knjižnici Solin -ogranak Mravince

 

U utorak, 19.listopada 2021. učenici 1.razreda posjetili su knjižnicu u Mravincima. Posjet su iskoristili i za obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige.

Djeca su se upoznala s prostorom Knjižnice, posebice Dječjim odjelom te slikovnicama i knjigama. Najviše su vremena provela u dječjem odjelu, koji je skladno uklopljen u knjižnicu i prilagođen dječjim interesima. Djelatnica knjižnice predstavila je djeci knjižnični fond. Upoznala je djecu s načinom posuđivanja knjiga. Kroz razgovor s djecom pobuđen je njihov interes za pisanom riječi. Ljubazna knjižničarka pročitala im je bajku po njihovom izboru.  Pozvala ih je da dođu s roditeljima besplatno se učlaniti u knjižnicu kako bi mogli posuđivati knjige koje ih zanimaju. Djeca su se zahvalila ljubaznoj knjižničarki i vratila u školu. 

Na povratku u učionicu napravili su lijepe likovne radove inspirirane posjetom knjižnici.

Naš posjet kratko smo prikazali u sljedećem videu.   

  

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 19. 10. 2021. 22:30

Terenska nastava - Posjet Zoološkom vrtu Split

Učenici prvog razreda PŠ Mravince i PŠ Kučine  14. listopada bili su na svojoj prvoj izvanučioničkoj nastavi. Posjetili su ZOO vrt na Marjanu i upoznali razne domaće životinje. Uživali su u razgledavanju i hranjenju životinja. Saznali su i mnoge zanimljivosti o njima.

U videu pogledajte kako su se proveli:

                       

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 14. 10. 2021. 23:46

Dan planeta Zemlje

Svjetski Dan planeta Zemlje je 22. travnja.

Učenici 4. razreda  obilježili su ovaj dan kroz brojne  aktivnosti. Jedna od aktivnosti bila je izrada postera vezanih za ovaj dan. Djeca su svjesna koliko je važno živjeti u zdravom i čistom okolišu. Svi mi imamo ulogu u zaštiti planeta za buduće generacije!

Što učenici misle da mogu učiniti da zaštite naš planet pogledajte u nastavku:

                   

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 23. 4. 2021. 21:41

Projektni dan u PŠ Mravince

Održivi razvoj

22. ožujka u našoj školi realizirao se projektni dan u okviru Eko škole. Tema ovogodišnjeg projektnog dana bila  je Održivi razvoj. Učenike treba odgajati i obrazovati za održivi razvoj.

Ciljevi održivog razvoja teže izgradnji bolje budućnosti za sve ljude na našem planetu.

                 Kako smo proveli dan pogledajte u sljedećem videu.

         

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 23. 3. 2021. 20:20

Mate(magični) kvadrati

U petak, 19.3. 2021., u drugom razredu gostovale su studentice PMF-a. Održale su radionicu pod nazivom (Mate)magični kvadrati.

Djecu su naučile kako se rješavaju magični kvadrati, ali i kako sastaviti jedan takav kvadrat. Djeca su bila jako zainteresirana i aktivna. Iskazala su se u logičkom razmišljanju i povezivanju novih pojmova.

 

Radionica je završila u pozitivnom ozračju i iščekivanju nove radionice, ali i novih spoznaja.

Mate(magični) kvadrati

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 20. 3. 2021. 01:38

Dan očeva u 2.razredu

U petak, 19. 3.2021., u drugom razredu PŠ Mravince obilježen je Dan očeva. Djeca su izrađivala čestitke i pisala prigodne stihove. Sve su to ponijela kući uz zadatak za domaći rad: zagrliti tatu i reći mu koliko im znači.

Vrijeme je prošlo brzo u ugodnoj i veseloj atmosferi.

Dan očeva u PŠ Mravince   smiley

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 20. 3. 2021. 00:56

Dan ružičastih majica 2021.

U drugom i četvrtom razredu PŠ Mravince obilježen je Dan ružičastih majica. U znak podrške i osvještavanja opasnosti vršnjačkog nasilja, obukli su ružičaste majice. Razgovarali su o tome što je to nasilje. Posebnu su pažnju posvetili temi vršnjačko nasilje. Važno je prepoznati znakove koji nam govore da je netko zlostavljač kako bismo se znali pravilno postaviti u određenoj situaciji, ali i  prepoznati osobu koja je žrtva nasilja, biti mu potpora i pokušati mu pomoći. O svemu su  razgovarali na satu razrednika, ali i svakodnevno tijekom nastave.Nabrajali su primjere dobrog i pristojnog ponašanja, ali i načine na koje mogu pomoći osobi koja je žrtva. Na kraju su vrijedni drugaši  napravili plakate na temu Stop vršnjačkom nasilju.

Učenici četvrtog razreda rješavali su nastavni listić na kojem su rizične i zaštitne čimbenike vršnjačke viktimizacije svrstavali u određene kategorije. Čitali su problemske situacije i određivali je li to sukob ili nasilje/zlostavljanje. U skupinama su dobili problemsku situaciju za koju su trebali naći moguća rješenja. Pogledali su i edukativni video „Vršnjačko nasilje“.

                   Zaključili su da nasilje treba spriječiti i protiv njega se boriti!

 

                   

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 25. 2. 2021. 09:02

Dan sigurnijeg interneta 2021.

 Učenici 4.r.PŠ Mravince i ove su godine obilježili          Dan sigurnijeg interneta (9.2.2021.) kojemu je cilj promicanje  sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih   uređaja, posebice među djecom i mladima. Ove godine su obilježavanje  povezali sa eTwinning projektima „Živimo održivo“,"Christmas Programming & Greetings" „Castles and fortresses in my country“.

Nekoliko učenika sudjelovalo je na webinaru za djecu i mlade pod nazivom „Gdje si ti u digitalnoj džungli?“ Sve što su saznali na webinaru podijelili su  s drugim učenicima u razredu.

Koristili su radnu bilježnicu „Sigurni s Neticom“ te razgovarali i razmjenjivali iskustva kako se prijavljuju na Internet. Čitali su i raspravljali o pravilima ponašanja na internetu. Odgovarali su na i pitanja iz kviza vezana uz sigurnost na internetu.O temi ponašanja na internetu napravili su pisane uratke. Pogledali su edukativni video „Lijepa riječ“.

Na satu engleskog jezika gledali su edukativni video „ Priručnik za sigurnost na internetu: Crvenkapica“.

Učenici su zainteresirano i vrlo aktivno sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima se  želi podići svijest o izazovima u korištenju online tehnologija i važnosti zaštite djece i mladih na internetu.

                           Dan sigurnijeg interneta 2021.

                          

  

 
  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 9. 2. 2021. 21:07

Global School Play Day 2021.

 I ove su  godine učenici 4.r PŠ Mravince obilježili  Global School Play Day.                                  

Bio je to dan igre, bez knjiga. Igrali smo razne igre, u učionici i na školskom igralištu. Djeca su uživala!  Veselimo se ovom danu! 

                                                     Klikni na sliku!

                             

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 3. 2. 2021. 17:51

Christmas Programming &Greeting -eTwinning projekt

Christmas Programming &Greeting

4.r.PŠ Mravince sudjelovao je u eTwinning projektu pod nazivom Christmas Programming &Greeting. Projekt je realiziran u mjesecu prosincu. Okupio je partnere iz Hrvatske, Turske i Srbije.

Učenici su se put sreli sa programom Scratch na izbornoj nastavi informatike.U program ih je uvela učiteljica informatike Sanja Radačić.

Program im se jako svidio. S obzirom da od prvog razreda pohađaju izvannastavnu aktivnost („The 21st century kid i Mali informatičari) , nije im bio problem snaći se u Scratch-u. S velikim interesom i jako motivirani krenuli su u izradu božićnih čestitki. Uglavnom su samostalno istraživali programski jezik i izrađivali čestitke s božićnom tematikom.

Htjeli su pokazati da znaju raditi u programu Scratch. Željeli su napraviti čestitke koje će moći vidjeti i drugi i tako im svima čestitati nadolazeće blagdane.

Djeca su bila zadovoljna  stečenim znanjem iz područja programiranja.

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 26. 12. 2020. 01:13

Hrvatska glagoljica

U drugom i četvrtom razredu gostovala je dr. sc. Katarina Lozić Knezović, izvanredna profesorica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu. Održala nam je zanimljivo predavanje o glagoljici kroz povijest Hrvata.

Osvrnula se na same početke nastajanja i korištenja glagoljice kroz hrvatsku povijest. Dobili smo uvid u sve oblike pisanja glagoljice od klesanja u kamen, preko ručnog pisanja pa do tiskarskih izdanja literature.

Djeca su aktivno sudjelovala u prepoznavanju primjera glagoljskog pisma na Bašćanskoj ploči, ali i na drugim spomenicima kulture koji su im pokazani.

Za zadatak su dobila napisati glagoljicom svoje ime što ih je jako zainteresiralo i motiviralo. Neki su učenici pisali i cijele rečenice naglašavajući kako im je zabavno.

Za kraj predavanja dr.sc. Karaina Lozić Knezović je pripremila nekoliko digitalnih igrica kroz koje smo na zabavan način ponovili i utvrdili nova znanja.

Djeca su uživala i aktivno sudjelovala u predavanju što pokazuju slike u prilogu (KLIK na sliku).

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 18. 12. 2020. 10:00

Natjecanje Dabar

Osnovna škola kraljice Jelene i ove godine uključila se u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima. Preko 36 000 učenika iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u rješavanju logičkih zadataka, mozgalica, zagonetki, zadataka programiranja i računalnog razmišljanja.   

Natjecanju se odazvalo 47 učenika naše škole pod mentorstvom svojih učiteljica i nastavnica Nives Bogdan, Antonije Burčul, Anite Čupić, Dolores Jaman , Zdenke Jerković, Jelene Kelave, Ivane Risek i Edite Rizvan  

Čestitke svim učenicima koji su prihvatili izazov i sudjelovali jer „svaki zadatak na Dabru je prilika za rast, bez obzira riješe li ga pogrešno ili točno“, poruka je organizatora Dabra.

 

Posebne pohvale treba uputiti našim učenicima koji su postigli najzapaženije rezultate te su među 10 % najboljih u Hrvatskoj čime su osvojili Zlatnog Dabra.  

Čestitke svima! 

  

Kategorija Mikro Dabar 

1. 

Sofia 

Andrić 

2. 

Cvita  

Bekavac 

3. 

David 

Krišto 

 

Kategorija Mili Dabar  

1. 

Noa 

Hornischer 

2.  

Petra 

Barić 

3. 

Marija 

Gaćina 

4. 

Anamarija 

Jagić 

5. 

Toni 

Spain 

6. 

Vice  

Bućan 

 

 
 
  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 2. 12. 2020. 22:37

18.11. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

 Vukovar i Škabrnja u našim srcima

U PŠ Mravince smo dostojanstveno, s poštovanjem i ljubavlju  obilježili Dan sjećanja na žrtve grada heroja Vukovara. Čitajući i slušajući prigodne tekstove i pjesme učenici su izrazili svoj osjećaje kroz  likovne i literarne radove. Paljenjem svijeće u školi odali smo počast svim žrtvama, a svijeće će svijetliti i na našim prozorima.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 19. 11. 2020. 18:08

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, Dan jabuka - 2020.

Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje ove smo godine obilježili na poseban način. Provodeći  epidemiološke preporuke obilježili smo ga veselo, aktivno i poučno.

Učenici su se zahvalili Bogu te blagovali peciva i ostale plodove bez međusobnog dijeljenja , ali znajući da je to u nekim drugim okolnostima poželjno razvijajući osjećaj dijeljenja i življenja u zajednici. Vjeroučiteljica i učiteljice su ukrasile panoe naših učionica prekrasnim učeničkim radovima.

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 23. 10. 2020. 11:23

MAT liga

Ove su godine učenici naše škole prvi put sudjelovali na timskom natjecanju MAT liga koje se održalo 8.listopada.

 Kako je proteklo natjecanje pogledajte u sljedećem videu:

                                https://youtu.be/D421cPmlWFc

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 9. 10. 2020. 12:06

Dan ružičastih majica u PŠ Mravince

Učenici 3.r.PŠ Mravince obilježili su 26.2.2020.

Dan ružičastih majica , poznatiji kao Pink Shirt Day.

To je program prevencije vršnjačkog nasilja.

Djeca su u školu došla odjevena u ružičaste majice. Sudjelovali su u aktivnosti “Ja te poštujem. Ja te pazim. Značiš mi!” Cilj naših aktivnosti je bio prepoznati vršnjačko nasilje kao problem u čijem rješavanju svi trebamo sudjelovati. Djeca su stvorila “Sretno drvo “ koje su izvjesili na panou kao podsjetnik na ugodne i lijepe emocije koje imaju kad su pozitivni, puni podrške i prijateljstva jedni prema drugima. Pogledali smo nekoliko edukativnih filmića i razgovarali o njima. Učenici su pogledali i prigodnu prezentaciju i bili upoznati s filozofijom afričkih plemena koji vjeruju da su sva ljudska bića u suštini dobra . Njima nije cilj onoga tko je griješio osuditi i kazniti, nego mu pomoći da se ponovno poveže s njegovom iskonskom dobrotom i shvati istinu koja glasi: “Ja sam dobar!”

 Djeca su zaključila da nasilje nije cool i da se protiv njega

 treba boriti i zaustaviti ga!

 

Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 26. 2. 2020. 21:29

Dan sigurnijeg interneta 2020.

Učenici 3.r. PŠ Mravince obilježili su Dan sigurnijeg interneta 2020./Safer Internet Day 11.02.2020. Cilj našeg sata bio je promicanje sigurnog i odgovornog načina korištenja digitalne tehnologije kao i komunikacija (pristojno ponašanje na internetu).

Učenici su naučili :nabrojiti pravila ponašanja na internetu, prepoznati svoje i ponašanje drugih, prilagoditi svoje ponašanje pravilima, utjecati na druge svojim pozitivnim primjerom, prisjetili su se da je digitalni ugled skup informacija objavljenih o nekome na internetu i zaključili  da na digitalni ugled utječu svi njihovi tragovi u komunikaciji (poštivanju pravila na internetu, poruke na mobitelu, komunikacija pri igranju on-line igrica) na IT uređajima.

Pogledali smo prezentaciju “Pristojno ponašanje”. Nakon toga odigrali smo nekoliko igrica kao npr. „Ispeci pa reci”...

Na samom kraju rješavali smo kvizove kako bi provjerili i utvrdili stečena znanja.

FOTOGALERIJA:

Dan sigurnijeg interneta 2020. u 3.r. PŠ Mravince

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 12. 2. 2020. 20:00

Global School Play Day 2020.

5. veljače, učenici 3.r. PŠ Mravince obilježili su Svjetski dan igre u školi odnosno  Global School Play Day 2020. Global School Play Day provodi se na svjetskoj razini još od 2015. godine početkom veljače. Ove godine projekt se službeno provodio u 75 zemalja , a okupio je više od 563 tisuće djece. Ovaj dan provodi se kako bi djeca bar na jedan dan zaboravila digitalne tehnologije i prepustila se interakciji sa svojim vršnjacima i na taj način dobro zabavila.

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 5. 2. 2020. 19:18

Večer matematike u PŠ Mravince 2019.

I ove godine u PŠ Mravince održana je  Večer matematike i to u četvrtak, 5. prosinca 2019. s početkom u 17:30 sati.

Cilj ovakvoga projekta je popularizacija matematike. Roditelji i djeca obilaze „matematičke centre“ i odabiru matematičke aktivnosti u kojima će sudjelovati, a koje potiču interakciju među njima.

Sudjelovanje u ovakvim zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike. U večeri su uživali i roditelji i učenici.

Ove godine Večer matematike u 3. razredu upotpunio je Matific, skup online matematičkih zadataka koji potiču učenike na rješavanje problema i kritičko razmišljanje kroz istraživački duh, razigranu interakciju i igre. Matific nam je za ovu večer ustupio nekoliko učeničkih profila te su učenici uživali u digitalnim materijalima, učeći i zabavljajući se.

Večer je prošla u ugodnom ozračju i veselom raspoloženju.

Fotogalerija

Večer matematike 2019.

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 10. 12. 2019. 20:50

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u PŠ Mravince 2019.

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Dana 25.listopada 2019. g. obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u našoj maloj školi.

Mjesni župnik je blagoslovio plodove i peciva koje smo donijeli i radili uz pomoć naših ukućana.

Pjevali smo, recitirali i slasno  blagovali i uživali u svim pecivima .

Fotogalerija:

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u PŠ Mravince 2019

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 29. 10. 2019. 18:14
» Arhiva naših vijesti    
 


Static HTML
Kontakt

Osnovna škola kraljice Jelene Solin 

Put mira 3, 21210 Solin 

E-mail: ured@os-kraljicejelene-solin.skole.hr

OIB: 28599641021

PŠ Mravince,
Gajeva 2.: 021/269-934.

PŠ Kučine,
Prilaz M.Vidoševića 9.: 021/269-
937


Novosti HZJZ

Javni pozivi 2020./21.

Virtualne učionice

Dragi učenici, pristup virtualnim učionicama se nalazi na sljedećim poveznicama po razredima:

1.a

1.b

1.c

1.d

1PSK

1PSM

2.a

2.b

2.c

2.d

2PSK

2PSM

3.a

3.b

3.c

3.d

3PSK

3PSM

4.a

4.b

4.c

4.d

4PSK

4PSM

 

Dragi učenici, pristup virtualnim učionicama se nalazi na sljedećim poveznicama po razredima:

 

5.a

5.b

5.c

5.d

5.e

 

 

6.a

6.b

6.c

6.d

6.e

6.f

 

7.a

7.b

7.c

7.d

7.e

7.f

 

8.a

8.b

8.c

8.d

8.e

 

 


Obavijesti vezano za nastavu

 


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 1. 2018.

Ukupno: 280371
preskoči na navigaciju