2019-05-31 22:47:00

eTwinning projekt- Šetnja kroz godišnja doba

Učenici 2.c razreda centralne škole s učiteljicom Zdenkom Jerković i učenici 2.razreda PŠ Mravince s učiteljicom Editom Rizvan, te učiteljice iz PŠ Kučine sudjelovali su u eTwinning projektu „Šetnja kroz godišnja doba“.

Projekt se provodio cijelu školsku godinu.Cilj projekta bio je kod djece razvijati ljubav prema prirodi, poticati zanimanje za promatranje, istraživanje i zaključivanje o promjenama u prirodi.  Željeli smo potaknuti zanimanje i  upoznati posebnosti sva četiri godišnja doba, uspoređivati ih i uočiti razlike među njima. 

 

Projekt je prepoznat kao izrazito vrijedan te je dobio i Nacionalnu i Europsku oznaku kvalitete.

Cilj je bio i unaprijediti sposobnost kritičkog mišljenja i sposobnost zaključivanja kao i unaprijediti sposobnost povezivanja spoznaja o posebnostima sva četiri godišnja doba. Također je bilo važno povezati ove nastavne sadržaje i sa zdravstvenim odgojem te upućivati djecu i osvještavati  važnost i korisnost boravka na svježemu zraku, na otvorenom, u prirodi. Također smo željeli kod djece poticati razumijevanje i važnost potrebe zaštite prirode. Kod učenika smo  razvijali osjećaj pripadnosti i ljubavi prema prirodi, biljkama i životinjama. Naučila su pažljivo promatrati, objašnjavati, bilježiti promjene te dolaziti do zaključaka.

Bili su jako zainteresirani za rad na projektu upravo zbog učenja na nov i drugačiji način. Otkrili su  da je učenje moguće bez uporabe udžbenika, zbirki i radnih bilježnica. Naglasak smo stavljali na suradničko učenje. Nastojali smo stvoriti ugodno ozračje koje će biti motivirajuće za učenje i tako potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje. U radu smo koristili suvremene metode koje omogućuju aktivno uključivanje učenika u nastavu, zajedničko učenje učenika u parovima ili malim skupinama s ciljem bavljenja zajedničkim problemom, istraživanja zajedničke teme, čime do izražaja dolazi njihovo stvaralaštvo, u čemu je zapravo i cilj. Najuspješniji rezultat ovog projekta su zadovoljna djeca s velikom dozom znanja stećenog na zanimljiv i suvremen način.


Osnovna škola kraljice Jelene Solin