2020-07-20 08:15:00

Predavanja i dijeljenje dobre prakse

3. srpnja 2020. na Aktivu razredne nastave održalna su predavanja i prikazi primjera dobre prakse. 

Svoja znanja i iskustva podijelile su učiteljice Milica Duvnjak, Zdenka Jerković, Jelena Kelava, Anita Čupić, Edita Rizvan i Nives Bogdan.

Učiteljica defektolog iz Posebne skupine, Milica Duvnjak održala je predavanje na temu Velika tiskana slova i početnica Pčelica. Pokazala je članovima Aktiva kako učiti pisati i čitati tiskana slova s djecom koja imaju poteškoća u savladavanju ovih nastavnih sadržaja. Izradila je više radnih listova za svako pojedino slovo.

Učiteljica Zdenka Jerković održala je predavanje Komunikacija na daljinu. Govorila je o komunikaciji s učenicima za vrijeme nastave na daljinu tijekom koje je koristila jvirtualnu učionicu Google Classroom koju je predstavila članovima Aktiva . Objasnila je  prednosti rada u Učionici te  kako se odvijala komunikacija unutar nje. Pokazala je nekoliko digitalnih alata koji su joj u tome pomogli, kao npr. vocaroo i padlet. Sve je potkrijepila konkretnim primjerima.

Učiteljica Jelena Kelava pokazala je kako raditi u alatu Book Creator i kako ga možemo iskoristiti u nastavi. Jednostavan  je za korištenje i odličan za predstavljanje nastavnih aktivnosti.  Predstavila je primjere knjiga (kao npr. slikovnice) koje je izradila s učenicima za vrijeme nastave. Zaključak je da je ovo odličan alat za učenje, izradu i dijeljenje knjiga  i da ga djeca vole.– Book Creator

Učiteljica Anita Čupić predstavila je svoj rad na eTwinning projektu Sigurnim korakom u školu 1. Ovim projektom se željela razviti suradnja učitelja i učenika prvih razreda osnovne škole. Polazište u planiranju aktivnosti su ishodi učenja te očekivanja međupredmetnih tema s posebnim naglaskom na MPT IKT. Naglasak je na suvremenim metodama poučavanja, aktivnom učenju, radionicama, učenju istraživanjem i rješavanjem problema te primjeni različitih vrsta igara u  projektnim aktivnostima.

Izlaganje učiteljica Nives Bogdan i Edita Rizvan  sastojalo se od dva dijela. Prvi dio je predavanje Naša eTwinning škola i, a u drugom su predstavile autorski međunarodni jednogodišnji eTwinning projekt koji će se provoditi iduću školsku godinu, Let's Live Sustainably.  

Ove učiteljice kao najiskusnije eTwinnerice škole drugi put zaredom popunjavale su aplikaciju za dobivanje statusa oznake eTwinning škole.  Članovima Aktiva su objasnile sve stavke koje je potrebno zadovoljiti (eSigurnost, DSI, stručna usavršavanja, projekti) i sugerirale su načine kako ih ostvariti. Pozvale su sve učitelje da se priključe eTwinning grupi Naša eTwinning škola u kojoj kolegama pružaju stalnu podršku vezanu za eTwinning.

U drugom dijelu predavanja predstavile su eTwinning projekt Let's Live Sustainably, koji se bavi temom održivoga razvoja. Nakon pojašnjenja ciljeva i prijedloga aktivnosti pozvale su kolegice i kolegu da se i oni uključe.

FOTOGALERIJA


Osnovna škola kraljice Jelene Solin