2021-03-23 10:06:13

PROJEKTNI DAN - ODRŽIVI RAZVOJ

Dana 22.3.2021. u okviru projekta Eko škole kao i eTwinning projekta Let s live sustainable održali smo projektni dan na temu Održivi razvoj.

S obzirom da tema pokriva 17 različitih područja izbor je bio zaista velik. Dio učenika sa svojim razrednicima i predmetnim učiteljima se odlučio za terensku nastavu gdje su sami učenci bili domaćini u svom mjestu boravka, metodom obrnute učionice. Tako su upoznavali učitelje sa posebnostima Kučina i Mravinaca kroz biološku raznolokost na način da budu svi aktivni sudionici svijeta u kojem žive. Učenici sedmih razreda su posjetili izvor rijeke Jadro, utvrdili očuvanost okoliša i  promišljali kako održati i unaprijediti u za buduće generacije taj prirodni i vrijedni dragulj.

U učionicama se odvijala istraživačka nastava. Dio učenika osmih razreda  su nakon odgledanog edukativnog filma na temu Održivi gradovi i zajednice, na primjeru naše škole istražili na koji način možemo štedjeti vodu, kako godpodariti otpadom, kakva je energetska učinkovitost, koje ekološke projekte provodimo i koristilimo mi digitalnu tehnologiju u svhu očuvanja prirode.

Učenici šestih razreda  na temu Održiva mora i oceani  istraživali su kako očuvati Jadransko more.  Cilj radionice je bio da učenici steknu znanja o prijetnjama Jadranskom moru i  da istraže ideje o načinima održivosti Jadranskog mora za buduće generacije.

Ostali šestaši su sadili lavandu u školskom vrtu.

Dugaši su istraživali  etno predmete  izrađene od materijala iz prirode,drva ili metala jer su naši pretci te materijale nalazili u svojoj okolini. Zajedničko svojstvo svih predmeta je da su razgradivi u prirodi. Možemo zaključiti  da su naši pretci pazili da očuvaju, održe prirodu za svoje potomstvo.

Navedene aktivnosti kao i brojne druge možete vidjeti u niže navenim prilozima i na postavljenim  linkovima.

Sanja Matić, pedagoginja


Osnovna škola kraljice Jelene Solin