2021-03-28 11:04:04

Projektni dan u 3. i 4. razredu PŠ Kučine

Učenici trećeg i četvrtog razreda Područne škole Kučine projektni dan obilježili su raznovrsnim eTwinning projektnim aktivnostima projekata Let's Live Sustainably i Naj biljke i životinje Hrvatske.  

Učenik Noa Hornischer, budući mladi pčelar, zanimljivim pričama pridobio je pozornost svih učenika.

pokazao je pčelarsku opremu i odijenuo pčelarsko odijelo pokazao je košnicu i njene dijelove objasnio je  način organizacije života unutar zajednice pčela način podjele poslova među pčelama način na koji pčele komuniciraju kako i zašto pčele plešu kako oprašuju cvjetove... 

Naglasio je važnost očuvanja pčela na Zemlji te pričao o problemu nestanka pčela i uzrocima njihovog nestanka. 

Zaključili smo da želimo pčelama pomoći, a jedan od načina kako im možemo pomoći i učiniti im svijet ljepšim je posaditi cvijet. To smo na samom kraju ovog zanimljivog projektnog dana i učinili.

PREZENTACIJA O PČELAMA

KVIZ O PČELAMA

Učenici Ivan Barić i Petar Grgić pričali su o ružmarinu, cvijetu koji uzgajamo u našem školskom vrtu. Jeste li znali da je ružmarin posvećen božici ljepote i ljubavi, Afroditi?

Promatrali smo cvijet ružmarina, opisivali ga, dodirivali i mirisali. Naučili smo gdje ružmarin najčešće raste, kako se ružmarin koristi u kućanstvu, ali i da pomaže u pamćenju te je stoga simbol mudrosti. 

Učenik Josip Šošo donio je kadulju i tako nam je omogućio da je dodirujemo, opisujemo i mirišemo. Upoznao nas je s brojnim ljekovitim svojstvima ove samonikle zeljaste biljke koja voli sunce i toplinu.

Zanimljivo je napomenuti da pčele jako vole cvijet kadulje, a njen je med jedan od najljekovitijih.

Pričao je i o drugim pripravcima kadulje poput meda, ulja i čipsa.

Svoje izlaganje završio je iznenadivši nas pripremljenim čipsom od kadulje, koji je bio iznenađujuće ukusan!

 

Na kraju dana, svaki učenik presadio je grančicu ružmarina u plastične posude. Ružmarinu će trebati i do dva mjeseca da pusti korijenje, a kad ga pusti sve je spremno za njegovo presašivanje u naš školski vrt. 

Aktivnosti smo nastavili i u narednim danima u kojima smo pokazali svoje glazbene i likovne sposobnosti, rješavali kvizove, pisali priče...


Osnovna škola kraljice Jelene Solin