2021-05-29 10:01:50

MEĐUNARODNI DAN OČARANOSTI BILJKAMA

Povodom Dana očaranosti biljkama koji se obilježava svake godine 18.5. i u okviru eTwinning projekta Naj biljke i životinje Hrvatske učenici 4.c razreda proveli su brojne aktivnosti kojima su obilježili taj dan.

Projekt Naj biljke i životinje Hrvatske  čiji su idejni začetnici učiteljice Edita Rizvan  i Zdenka Jerković zaživio je kako u centralnoj tako i u područnim školama Kučine i Mravince.  Provodi se  u suradnji s  Osnovnom školom don Lovre Katića i učiteljicom Svjetlanom Vuić koja je uz našu školu koordinator projekta.

Različitim aktivnostima, s naglaskom na istraživanje, sudionici projekta predstavljaju jedni drugima biljke i životinje koje su tipične za podneblje u kojem žive. Naglasak je na zaštićenim biljkama i životinjama kao i na važnosti i utjecaju tih biljaka i životinja na život ljudi i cijeli okoliš.

U 4.c razredu učenici su pokazali neke od načina na koje nas biljke mogu očarati. Svatko je prema svojem interesu odabrao biljku i način istraživanja.  Ruže i orhideje očarale su ih svojom ljepotom.  Dio učenika istražio je ljekovita svojstva biljaka (kopriva, metvica, pčelinja ljubica, kamilica) te su podučili ostale. Svježe ljekovito bilje koje su učenici donijeli u školu mogli su pomirisati i vidjeti izbliza.

Nakon prezentacija slijedile su aktivnosti: priprema biljaka (od kojih će se napraviti čajna mješavina) za sušenje, prešanje biljaka za razredni herbarij i na kraju sadnja ružmarina i suncokreta u školski vrt. O biljkama treba brinuti svakodnevno kako bi nas očarale.

Učenici su bili visoko motivirani, puno su naučili i iskazali su oduševljenje ovakvim načinom rada.

Dio aktivnosti možete pogledati na video zapisu.

                                                                              Zdenka Jerković, učiteljica


Osnovna škola kraljice Jelene Solin