2021-06-16 10:02:00

Tvrđava Klis

Učenici 4.c i 4.d te učenici 4.r. PŠ Mravince bili su na izvanučioničkoj nastavi na tvrđavi Klis u sklopu koje su realizirali aktivnost eTwinning projekta "Castless and Fortresses in my country". 

Mnoštvo očuvanih kulturno-povijesnih ostataka iz raznih razdoblja turbulentne prošlosti, skladan krajolik i predivan pogled na Split i srednju Dalmaciju samo su neki od razloga za naš odgojno-edukacijski i rekreacijsko-relaksacijski posjet ovom baštinskom lokalitetu. Tvrđava je idealno mjesto gdje su učenicima praktično, vrlo sadržajno i slikovito predočena sva povijesna razdoblja od srednjeg vijeka do danas, približene su im različite zemljopisne posebnosti, raznolik biljni svijet i ostale ljepote tvrđave i  njenog okruženja.

Prilikom posjeta  dočekali su nas pripadnici Povijesne postrojbe “Kliški uskoci“ u živopisnim odorama i s izvornim naoružanjem. U pratnji uskoka učenici su obilazili povijesne znamenitosti unutar tvrđave (crkva sv. Vida, uskočka oružarnica, providurov stan).

Osim razgledavanja sudjelovali su i u kreativnoj radionici izrade suvenira koje su dobili na poklon. Da bi posjet kliškoj tvrđavi ostao u što ljepšem sjećanju, učenici su imali priliku gađati metu sportskim lukom. Osim ove atrakcije streličarstva, na samom kraju imali su priliku pogledati uskočku izvedbu mačevanja.

Fotogalerija:

 


Osnovna škola kraljice Jelene Solin