2021-10-16 17:21:00

Svjetski dan oživljavanja

Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan oživljavanja kako bi se podigla svijest o važnosti primjene oživljavanja.

Naša škola je već nekoliko godina uključena u projekt  Edukacija djece o oživljavanju (kardiopulmonalnoj reanimaciji) u osnovnim školama u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom i  voditeljem prof. dr.sc. Julijem Meštrovićem.  Voditeljice projekta  Marijana Gudić, Ružica Kandić i Sanja Matić imaju za cilj educirati razrednike i učenike sedmih i osmih razreda o oživljavanju kao i širenju znanja i vještina oživljavanja educirane djece među svojim vršnjacima.

Svjetski dan oživljavanja obilježen je edukacijom učenika u OŠ Žnjan Pazdigrad uz voditeljicu projekta Marijanu Gudić, dr.Julija Meštrovića, dr.Ivanu Brdar, Milu Bulić, učitelje i učenike škole.

Novost je što su se u rad uključile nove smjernice reanimacijskog postupka  u slučaju oboljelih ili Covid pozitivnih.

Dr Julije Meštrović je naglasio da djeca vole ovakvu vrstu poduke, drugačiju od ostalih oblika nastave, a i sami znamo koliko je sve ovo skupa korisno. Ispravna masaža srca može spasiti život unesrećenoj osobi pa je vrlo važno da djeca ovakve vještine nauče. Oni su u dobi kada su sposobni usvojiti ova znanja i kada su dovoljno snažni da ispravno rade masažu srca i ostalo. Važno je da djecu učimo da budu osjetljivi i odgovorni za svoje sugrađane.


Osnovna škola kraljice Jelene Solin