2021-10-19 08:43:54

Erasmus+, Storytelling in nature – virtualne aktivnosti

                                                   Posjet Ivaninoj kući bajki

Projektne aktivnosti u okviru Erasmus+ projekat Storytelling in nature nastavljaju se i ove školske godine. Premda je u projektnoj dokumentaciji predviđeno da se tijekom trajanja projekta održavaju mobilnosti učenika i učitelja zbog panedemije COVID 19 one održane virtualnim putem.

Tako je prva virtualna suradnja bila u lipnju ove godine u organizaciji projektnih partnera iz Njemačke.

U listopadu virtualnu suradnju organiziraju partneri iz Francuske. Jedan dio zadataka obuhvaća obilazak dvorac/utvrde i pričanje priče vezane uz nju. Učenici naše škole u pratnji svojih mentora ( Ružica Kandić, Marijana Gudić, Marijana Bandić, Anita Čupić) posjetili su ogulinsku Ivaninu kuću bajki uz koju se nalazi stari frankopanski kaštel. Ivanina kuća bajke je multimedijalni i interaktivni centar za posjetitelje, jedinstven u svijetu, koji slavi bajke i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Upotrebom suvremene tehnologije, u sinergiji znanja i kreativnosti, predstavlja bajke najpoznatije hrvatske spisateljice bajki, Ivane Brlić-Mažuranić, rođene u Ogulinu 1874. godine. 

Nakon što su posjetili Ivaninu kuću bajki učenici su obišli i Đulin ponor koji se nalazi u samom središtu Ogulina i dubok je 40 metara. Ime je dobio po rijeci Đuli, starom nazivu rijeke Dobre. Ponorom završava klanac rijeke koja nestaje u dubinu zemlje pod kamenom liticom iznad koje je početkom 16. stoljeća izgrađen kaštel.

Uz ponor se veže i legenda o djevojci Đuli koja se temelji na činjenici da jedna od pukotina na stijeni iznad Đulinog ponora ima oblik ženskog lica gledanog iz profila. Legenda kaže da se djevojka Đula zbog nesretne ljubavi bacila u smrt. Uz tu pukotinu nalaze se još neke pukotine i izbočine koje tvore lik brkatog muškarca zbog kojeg se Đula bacila u ponor.

Učenici su dramatizirali legendu u njenom prirodnom okruženju te će je nakon što je digitalno obrade postaviti na eTwinning portal.

 

Anita Čupić


Osnovna škola kraljice Jelene Solin