2021-10-26 11:43:00

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

I ove godine smo proslavili (obilježili ) Dane kruha i zahvalnosti. Uredili smo atrij naše škole poticajnim panoom i okitili fontanu brojnim zrelim plodovima jeseni tako da  taj dan približimo svakom našom učeniku i potaknemo ih na bar mali znak zahvalnosti za sve ono što imamo i dobivamo iz ruke našeg Stvoritelja.

Na poseban način smo taj dan obilježili sa učenicima prvog razreda. Kako zbog covid situacije nismo u mogućnosti održavati bilo kakve prigodne programe htjeli smo im dan kruha približiti kroz susret sa starim zanatima i načinom kako se od zrna dođe do kruha. Dana 19.i 26. listopada bili smo u posjetu Gašpinoj mlinici. Tamo su djeca zorno doživjela na koji način kamen melje zrno i pretvara ga u brašno i  kako to mlin radi bez struje uz pomoć snage vode. Išli smo dva po dva razreda tako dok se jedan razred upoznavao s radom mlina drugi se razred „družio“ s tijestom koji je zamijesila vrijedna domaćica mlina i od njega su kalupima izrađivali različite oblike. Taj dio im je bio baš zabavan i probudio je u njima natjecateljski duh – čiji će oblik biti bolji i tko će ga preciznije izraditi. Uz to što su upoznali  mlin upoznali su i brojne stare predmete koje su koristili sad već njihovi djedovi i bake i oni još stariji od njih. Badanj, stare demižane, stap, staru šivaću mašinu, sedlo, starinsku karijolu, staru kolijevku, plug, grablje, vile i još mnogo drugih sitnih predmeta potrebnih za jedno domaćinstvo (kuhače, teće, tave, suknene prekrivače).

Nakon toga smo posjetili staru i novu  župnu crkvu. Djeci je na poseban način bilo zanimljivo upoznati unutrašnjost nove bazilike „ Svete obitelji“ vidjeti brojne freske ( i pogađati koji je koji svetac) i slike na zidovima koji nas svojom pričom vode kroz povijest izabranog naroda. Dočekao nas je i o svemu tome pričao pomoćni župnik don Roko. Blagoslovio je i kruh koji su djeca s radošću pojela nakon povratka u školu. Svi smo bili sretni i zadovoljni, a djeca su svoju radost iskazala likovnim radovima. U galeriji pogledajte fotografije.hhttp://os-kraljicejelene-solin.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=159

 

 

Ksenija Jelavić Šako


Osnovna škola kraljice Jelene Solin