2021-12-07 18:46:38

Putovanje svemirom u planetariju

 Početkom prosinca u dvoranu naše škole stigao je mobilni planetarij Odiseja. Učenici svih razreda  upoznali su se s tajnama noćnog neba, planeta, zvijezda i galaksija putem zanimljivoga multimedijskog predavanja u trajanju od 45 minuta. 

7. prosinca planetarij su posjetili i učenici 2. a razreda sa svojom učiteljicom Vedranom Kuduz, u pratnji pedagoginje Sanje Matić te učiteljice Hrvatskoga jezika Ines DžajeDrugašići su se rado otisnuli na nezaboravno putovanje zvjezdanim nebom uz stručno vođenje predavačice. Doznali su tko su bili prvi putnici u svemiru i pobliže su upoznali planete Sunčeva sustava. Otkrili su gdje se nalazimo na Zemlji, gdje je Zemlja u Sunčevu sustavu, a gdje Sunčev sustav u našoj galaksiji. Postalo im je jasnije zašto dan ima 24 sata, a godina 365 dana. Posebice ih se dojmilo promatranje zvijezda te su se upoznali s najljepšim grčkim mitovima koji se kriju iza zvjezdanoga nazivlja, kao što su mit o Perzeju i Andromedi te Orionu i Škorpionu. Uz to je predavačica učenicima otkrila „trik“ kako na noćnome nebu pronaći Sjevernjaču, najsjajniju zvijezdu zviježđa Mali medvjed.

Učenike su nakon odslušanog predavanja dodatno oduševili pokusi s dušikom, a cijelo svemirsko putovanje zaokruženo je lansiranjem rakete sa školskog igrališta, na oduševljenje svih prisutnih. 

Ines Džaja, prof. 


Osnovna škola kraljice Jelene Solin