2022-02-23 16:29:00

Dan ružičastih majica

Svake posljednje srijede u mjesecu veljači tradicionalno se obilježava Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem vršnjačkoga nasilja te na važnost prevencije takvoga ponašanja. Sve je počelo 2007. godine u Kanadi kada su dvojica srednjoškolaca u školu došli obučeni u ružičaste majice kao znak podrške učeniku iz svoje škole kojeg su vršnjaci maltretirali jer je nosio u školi majicu takve boje. 

Također su donijeli pedesetak ružičastih majica koje su razdijelili po školi kako bi se i drugi učenici solidarizirali s učenikom koji je pretrpio nasilje. Ubrzo je njihov potez prerastao u globalni pokret koji se održava i u Hrvatskoj. Hrvatski sabor 2017. je godine izglasao odluku da se Dan ružičastih majica obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima.

U 2022. godini  Dan ružičastih majica bio je 23. veljače te su ga prigodnim aktivnostima obilježili i učenici 1. a razreda naše škole sa svojom učiteljicom Orlandom Magdić. Izrađivali su plakate i „poslali“ poruke iz svojih domova kojima iskazuju odlučno NE! nasilju. Uz vođenje učiteljice zaključili su da se nikome ne treba rugati, suditi mu niti činiti zlo, odnosno: nikome odmoći, već svakome uvijek pomoći. U prilogu možete vidjeti neke od njihovih uradaka.


Osnovna škola kraljice Jelene Solin