2022-05-11 18:48:29

Erasmus+ posjet Siciliji 1.5.- 7.5.2022.

U sklopu Erasmus+ programa Storytelling through Natur. Posjetili smo Italiju i odsjeli u gradu  Siracusa na Siciliji gdje su nas naši domaćini iz škole  Vittorio Emanuela ugostili i  pripremili uistinu zanimljiv program. S nama su bili i naši koordinatori iz Irske, kao i projektni partneri iz  Francuske i Njemačke. Posjetili smo  i grad Noto, omiljeno odredište umjetnika i zaljubljenika u umjetnost, koje je kao barokno središte upisano u UNESCO-ov  popis svjetske baštine kao  i grad Cataniju.

Učenici su razgledali i popularni turistički gradić, Taorminu, koji se nalazi u pokrajini Messini. Taormina je srednjovjekovni gradić na brdu pun lijepih restorana s krasnim vidikovcima, koji privlači turiste  još od 19. stoljeća. Početkom 20. stoljeća, gradić postaje mjesto okupljanja umjetnika, pisaca i intelektualaca. Posjetili smo i Grčki teatar kojeg je  sagradio Hijeron II u 5. stoljeću prije Krista.   Potom smo otišli u  špilju pod nazivom Dionizijevo uho kojoj je ime dao talijanski umjetnik  Caravaggiu 1586. godine.  Mnoge se legende povezuju s nastankom njezina imena. Jedna od njih kaže da je Dionizije, sirakuški ratnik, koristio pećinu kao zatvor za svoje političke neprijatelje te je zbog savršene akustike čuo njihove planove i saznao njihove tajne.  

 U Parcallario centru djeca su se zabavljala na raznim adrenalinskim spravama.

U Arhimedovom muzeju naučili puno o ovom velikom matematičaru i njegovim izumima koje su učenici mogli i demonstrirati  s kustosicom muzeja. Nakon zabave uslijedila je prezentacija zadanih uradaka projektnim planom. Našu školu su učenici predstavili videouratkom pod nazivom Ancient love. Samostalno su osmislili legendu o tragičnoj ljubavi  Valerije, kćeri cara Dioklecijana,  i rimskog gladijatora. Imali  su  kostime iz tog doba, a cijela scenografija filma smještena je na iskopinama stare Salone. Tako  su postigli autentičnost samoga događaja i vremena u kojem se odvijala priča.  Film je snimljen na engleskome jeziku. Podnapisi su također na engleskom jeziku koji je službeni jezik Erasmus zajednice. Za svoj trud nagrađeni su velikim pljeskom ostalih učenika - sudionika projekta.

Susret sudionika projekta prošao je u veselom i ugodnom raspoloženju. Učenici su upoznali nove prijatelje, unaprijedili svoje jezične kompetencije, stekli nova znanja o Italiji i Siciliji. Upoznali su se s mitovima i legendama srednjovjekovnih gradova svojih talijanskih kolega.

Možete pogledati video s mobilnosti https://youtu.be/RO8YR1ATcqg

Sanja Matić, pedagoginja

 

 


Osnovna škola kraljice Jelene Solin