preskoči na sadržaj
vijesti

eTwinning projekt Primjena različitih tehnika učenja- aktivnost Dan zamijenjenih uloga

Dana 11.3.2022 u okviru eTwinnig projekta Primjena različitih tehnika poučavanja na satu geografije dvije učenice i jedan učenik petog razreda poučavali su učenike drugog petog razreda, učiteljicu geografije Marijanu Bandić Buljan i pedagoginju Sanju MatićUčenici su na taj način razvijali svoje komunikacijske i kompetencijske vještine. Povratne informacije učenika o ovakvom načinu poučavanja su bile pozitivne. Učenici kažu da im je sve bilo dobro objašnjeno i da su slobodni pitati kad im nešto nije jasno. Učenici predavači kažu da su imali veliku odgovornost i neizvjesnost hoće li uspjeti kvalitetno prenijeti gradivo. I jedni i drugi kažu da bi ponovili ovakav način poučavanja 

Sanja Matić, pedagoginja

https://vimeo.com/688809843

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 11. 3. 2022. 13:57

eTwinning projekt Tehnike učenja - radionica Učiti kako učiti

Dana 16.11.2021. održana je radionicu u 5.e razredu  s temom Učiti kako učiti. Učenici su popunjavali upitnike stilovima učenja. Tako su doznali jesu li više vizualni, auditivni ili pak kinestetički tip učenja. Pedagoginja Sanja Matić i razrednica Marina Stojković razgovarale su s njima kako uče, gdje, koliko dugo i što im pomaže u učenju. Učenici su osvjestili da se i učenje može naučiti. Kako je bilo pogledajte u videu.

Sanja Matić

https://vimeo.com/646984341

 

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 18. 11. 2021. 17:12

eTwinning projekt Biram zdravlje i Svjetski dan izumitelja

Dana 9.studenoga 2021. obilježili smo Svjetski dan izumitelja s učenicima 5.e razreda u okviru eTwinning projekta Biram zdravlje . Razrednica Marina Stojković i pedagoginja Sanja Matić su ponudile učenicima da istraže jednog od poznatih hrvatskih izumitelja. Na taj način smo se prisjetili hrvatskih izumitelja koji su svojim inovacijama poboljšali naš svakodnevni život. Među njima su i Plivin tim koji je zaslužan za novi antibiotik pod imenom Sumamed. Istražili su mladu znanstvenicu Anđelu Šarić koja je sa svojim timom na britanskom Cambbridgeu došla do važnog otkrića o nastanku dvadesetak bolesti, među kojima su Alzheimerova, Parkinsonova, dijabetes i druge. Sva ta važna znanstvena otkrića, u medicini, kemiji i fizici su unaprijedila ljudsko zdravlje. Svoje radove učenici su postavljali u digitalnom alatu padlet na satu informatike.

 svjetski dan izumitelja 5.e 

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 12. 11. 2021. 17:57

eTwinning projekt Dječja prava - Vijeće učenika u školama

U školskoj godini 2021./22. učenici predstavnici Vijeća učenika uključili su se u eTwinning projekt Dječja prava -  Vijeće učenika u školama s pedagoginjom škole koja je koordinatorica Vijeća učenika. U projektu sudjeluju učenici osnovih i srednjih škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Jordana i Turske. Cilj projekta je da se učenici upoznaju s dječjim pravima kroz  Konvenciju o dječjim pravima, kao i provedbom dječjih prava u svakodnevnici. Posebno će istražiti  školsku praksu Vijeća učenika u zemljama EU.

Sanja Matić, pedagoginja
 

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 5. 11. 2021. 18:33

eTwinning projekt Biram zdravlje i Međunarodni dan šetnje

U šk.god.2021/22. naša škola se uključila u eTwinning projekt Biram zdravlje s ciljem podizanja svijesti o očuvanju zdravlja. Tako su učenici 3.b razreda s učiteljicom Anitom Čupić i pedagoginjom Sanjom Matić  iskoristili lijepo vrijeme za šetnju do Gašpine mlinice uz rijeku Jadro i na taj način obilježili Međunarodni dan šetnje koji obilježavamo 31. listopada.

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 5. 11. 2021. 18:05

Nagrada Comet za projekt Let’s live sustainably

 

Dobitnica ovogodišnje nagrade COMET za najbolji eTwinningov projekt u školskoj godini 2020./2021. u Kategoriji  niži razredi osnovne škole je naša učiteljica Nives Bogdan s projektom Let's live sustainably /Živimo održivo.

Čestitamo  autorici i koordinatorici Nives, svim učiteljima i učenicima koji su sudjelovali u projektu! 
https://www.etwinning.hr/hr/novosti/dobitnici-nagrade-comet-za-najbolje-etwinningove-projekte-u-skolskoj-godini-2020-2021/

 

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 4. 11. 2021. 21:54

EUROPSKA OZNAKA KVALITETE ZA ETWINNING PROJEKT LET'S LIVE SUSTAINABLY Vijest ima dokument u privitku

Tijekom školske godine 2020/21. učitelji i učenici naše škole su s autoricom i koordinatoricom Nives Bogdan  aktivno provodili međunarodni eTwinning projekt Let's live sustainably. U projektu su sudjelovali učitelji iz Hrvatske, Turske, Rumunjske, Poljske, Italije, Grčke, Litve, Ukrajine, Albanije, Sjeverna Makedonije i  Armenije. Nakon odrađenih aktivnosti projekt je dobio u rujnu 2021. Nacionalnu oznaku kvalitete a nedavno i Europsku oznaku kvalitete.

 Veseli nas što je prepoznat rad naših učenika i učiteljica koje su sudjelovale u projektu: Nives Bogdan, Zdenke Jerković, Edite Rizvan, Anite Čupić, Marijane Gudić, Ružice Kandić, Jelene Kelave, Maje Pletikosić, Vedrane Kuduz, Jelene Karaman  i Sanje Matić  na najvišoj europskoj razini.

Projekt se nastavlja i ove školske godine.

Sanja Matić, pedagoginja

 

 

.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 4. 11. 2021. 11:28

NOVE PRILIKE“ - CARNET USERS CONFERENCE 2021. Vijest ima dokument u privitku

     Na ovogodišnjoj trodnevnoj konferenciji poticajnog naziva “Nove prilike” predstavljeni su brojni  kreativni primjeri primjene  informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju kroz tri glavne teme: „Hibridno i fleksibilno obrazovanje“, „Tehnologija na rubu obrazovanja, „Održivi razvoj - tehnologija u službi zelene škole“. I ove godine konferencija je bila u duhu vremena tematski ali i hibridnim oblikom jer se program mogao pratiti uživo, a dio radionica i interaktivnih izlaganja online.

     Ove godine, po drugi put učiteljice naše škole bile su aktivni sudionici na konferenciji u dva interaktivna izlaganja.

     Prvo izlaganje, 27.10. bilo je na temu „Održivi razvoj- tehnologija u službi zelene škole“. 

Učiteljice Nives Bogdan i Edita Rizvan održale su  interaktivno izlaganje „Živimo održivo - održivost smo mi“  na kojem su predstavile međunarodni eTwinning projekt Let's live Sustainably. U izlaganju su konkretnim primjerima prikazale načine osmišljavanja, provođenja i vrednovanja projekta primjenom digitalnih alata kroz sve faze rada na projektu.

Projekt se provodio tijekom 2020./2021. Dobio je europsku oznaku kvalitete, ali i nagradu COMET za najbolje eTwinning projekte u školskoj godini 2020./2021. u kategoriji Niži razredi osnovne škole.

Više o projektu možete pogledati na mrežnoj stranici: https://twinspace.etwinning.net/121672/home

     Drugo izlaganje, 29.10. uklopilo se u temu „Hibridno i fleksibilno obrazovanje“. Učiteljice Nives Bogdan i Zdenka Jerković održale su interaktivno izlaganje „Nezaboravno obiteljsko putovanje“.  U njemu je opisan rad na istraživačkom zadatku u kojemu se potiču suvremene metode rada te  aktivno sudjelovanje učenika u procesu učenja uključujući  darovite učenike kao i učenike koji rade po redovnom programu uz prilagodbu.  Radi se o istraživačkom zadatku u kojem su učenici trebali isplanirati savršeno obiteljsko putovanje od priprema za put, realizacije do povratka kući. U izlaganju su detaljno prezentirani svi koraci u radu na zadatku kao i rezultati rada korištenjem ICT-a.

Više o ovom istraživačkom zadatku možete saznati na mrežnoj stranici:

Nezaboravno obiteljsko putovanje

Velika podrška predavačicama bila je ravnateljica naše škole Vesna Ružić koja je ove godine na konferenciji bila sudionik te sudjelovala na brojnim radionicama. Posebno korisnim ističe radionice

„Susreti Zajednice praktičara – ravnatelji škola“ na kojima su ravnatelji međusobno razmjenjivali svoja iskustva.

Sve pohvale organizatorima i osoblju ovogodišnje konferencije.

Fotografije s konferencije   http://os-kraljicejelene-solin.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=160  

                                                                                                                      Zdenka Jerković

                                                                                                                                  

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 4. 11. 2021. 11:14

eTwinning Tehnike učenja i obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

Učenici 7.b razreda su s pedagoginjom na satu razrednika upoznali se s Braillovim pismom i nakon odgledanih filmova Međunarodni dan bijelog štapa i Braillovo pismo, pisali su svoja imena služeći se abecedom za slijepe osobe. Na taj način su se upoznali a kako vide slijepe osobe i kako se vidi svijet iz njihove perspektive. Kako je bilo pogledajte u videu.

https://vimeo.com/665172483

 

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 29. 10. 2021. 17:38

Oznake kvalitete za Let's Live Sustainably

Učiteljice N. Bogdan, A. Čupić, Z. Jerković, E. Rizvan, pedagoginja S. Matić i naši vrijedni učenici nagrađeni su nacionalnim oznakama kvalitete za koordinatorski projekt naše škole, Let's Live Sustainably čime su još jednom dobile priznanje kvalitete svoga rada. Radi se o jednogodišnjem međunarodnom eTwinning projektu kojeg su marljivo i kontinuirano, obilježavanjem važnih dana, pokretanjem eko akcija, humanitarnih akcija i djelovanjem na lokalnoj razini provodili naši učenici. 

Projekt je kao kvalitetan prepoznat i šire pa su naši partneri također zasluženo nagrađeni oznakama kvalitete u svojim zemljama (Turska, Poljska, Rumunjska). 

S projektom nastavljamo i u ovoj školskoj godini!

FOTOGALERIJA

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 11. 10. 2021. 23:37

eTwinning projekt Primjena različitih tehnika učenja

U šk.god.2021./22. naša škola se uključila u jednogodišnji eTwinning projekt Primjena različitih tehnika učenja. U projektu sudjeluju učiteljica engleskog i njemačkog jezika Ružica Kandić, učiteljica geografije Marijana Bandić Buljan i pedagoginja Sanja Matić s učenicima petih razreda gdje istražuju razne tehnike učenja s ciljem efikasnijeg učenja. Projekt je međunarodnog karaktera jer pored brojnih škola iz Hrvatske u projektu sudjeluju i škole iz susjedne Bosne i Hercegovine i Srbije, te škola iz Turske. Namjena projekta je međusobna edukacija, razmjena znanja, primjeri dobre prakse, prijedlozi za poboljšanje, preporuke korisne literature, pedagoške radionice, inovacije i sve što unapređuje efikasno učenje.

Sanja Matić, pedagoginja

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 8. 10. 2021. 16:55

3.b razred u eTwinning projektu Biram zdravlje

Zdravlje je veliko čovjekovo bogatstvo te ga je potrebno čuvati. Projekt „Biram zdravlje“ namijenjen je učenicima osnovne škole a cilj mu je podizanje svijesti o očuvanju zdravlja.
Tijekom rada na projektu kod učenika će se razvijati ispravni stavovi i navike te usvajati pozitivna ponašanja i vještine za zdrav život. Aktivnosti će se odvijati suradnjom učenika iz škola partnera, a svi uraci bit će objedinjeni u One note bilježnici te će se projekt vrednovati, a rezultati će se prikazati u školama partnera i šire.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 24. 9. 2021. 16:09

3.b razred u eTwinning projektu Sigurnim korakom u školu 3

Ovo je 3. godina provedbe Projekta na eTwinningu te nastavljamo s prošlogodišnjim aktivnostima s naglaskom na planirane ciljeve i navedene ključne kompetencije.

Učenici će osnažiti/steći znanja, vještine i stavove kojima će jačati samopouzdanje, razumjeti druge i surađivati s njima, razvijati kritičko mišljenje, određivati svoje izbore, donositi odluke te preuzimati osobnu odgovornost s posebnim naglaskom na sigurnost u neposrednom i virtualnom okružju te prevenciju svih nepoželjnih oblika ponašanja. Sadržaji propisani predmetnim kurikulumima i međupredmetnim temama ostvarivat će se u okviru odabranih tema na stranici Projekta i događanja u okružju.

Projektni partneri će, poštujući propisane nacionalne predmetne kurikulume i međupredmetne teme, odabrati zajedničke teme tijekom kojih će jačati specifične kompetencije povezane s ciljevima uključujući se u aktivnosti, događanja i projekte koji se provode u okružju, na nacionalnoj, europskoj ili svjetskoj razini.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 24. 9. 2021. 16:04

eTwinning projekt U svijetu likovnih umjetnika 4

Učenici 3. b razreda i u ovoj školskoj godini nastavljaju s eTwinning aktivnostima. Priključili su se međunarodnom projektu U svijetu likovnih umjetnika 4. Cilj projekta je upoznati učenike sa životom, radom i djelima majstora likovnog izričaja. Projekt je namijenjen vrtićima, školama i posebnim odgojno obrazovnim skupinama. Partneri u projektu trebaju tijekom šk.godine 2021./22. proučiti rad pet umjetnika i po uzoru na njihov rad stvoriti vlastita likovna djela. Projekt se snažno oslanja na kurikulum za nastavni predmet Likovna kultura za osnovne škole i Likovna umjetnost za gimnazije u Republici Hrvatskoj. Sudjelujući u ovom projektu učenici imaju priliku realizirati svoje kreativne i stvaralačke ideje te analizirati rezultate svoga rada.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 24. 9. 2021. 15:53

Predstavljanje eTwinning projekata u šk.god.2020./2021.

U našoj su se školi ove školske godine provodili eTwinning projekti: Sigurnim korakom u školu 2 , Naj biljke i životinje Hrvatske, Let's Live Sustainably / Živimo održivo.

Na sastanku Aktiva razredne nastave kolegice koordinatorice i sudionice u već spomenutim projektima prikazale su aktivnosti koje su realizirale radeći na projektima. Učiteljica Zdenka Jerković predstavila jednogodišnji etwinning projekt Naj biljke i životinje Hrvatske čiji je koordinator. Projekt je posvećen životinjama i biljkama i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema biljkama i životinjama i njihovoj važnosti za život na Zemlji. Kroz različite aktivnosti, s naglaskom na istraživanje, sudionici projekta predstavili su  jedni drugima biljke i životinje koje su tipične za podneblje u kojem žive. Učiteljice Nives Bogdan i Edita Rizvan, koordinatorice etwinning projekta Let's Live Sustainably / Živimo održivo u kojem je sudjelovao veliki broj učitelja iz naše škole, predstavile su brojne aktivnosti realizirane u ovom projektu tijekom ove školske godine. Posebno su ponosne na web stranicu projekta  koja obiluje mnoštvom materijala koje su izradili brojni sudionici u projektu.Namjera koordinatora, učiteljice Nives Bogdan, je da se projekt Let's Live Sustainably / Živimo održivo,  nastavi i sljedeće školske godine.

Učiteljica Anita Čupić je predstavila doprinos učenika 2. b razreda u međunarodnom projektu Sigurnim korakom u školu 2. Riječ je o nastavku projekta u kojem su sudjelovali i prošle školske godine i za koju su dobili nacionalnu i europsku oznaku kvalitete. Namjera projekta je osnažiti učenike i učitelje u primjeni IKT-a u nastavi i za nastavu tijekom svih oblika nastave . Projektnim aktivnostima poticala se  komunikacija, suradnja i stvaranje, istraživanje problema te predlaganje rješenja, uz uporabu IKT-a za sve navedeno. Svrha projekta je razvijanje, poticanje i poboljšanje čitalačke, prirodno-znanstvene, matematičke i digitalne pismenosti u okviru sadržaja i ishoda predmetnih kurikuluma i MPT za 2. razred i 1. ciklus. Projekt je nastavak suradnje projektnih partnera iz etwinning projekta Sigurnim korakom u školu 1, šk.god. 2019./2020., te širenje suradnje na nove projektne partnere.

Pedagoginja Sanja Matić i učiteljica Anita Čupić zajedno su predstavile projektne aktivnosti u kojima su sudjelovale radeći na projektu Let's Live Sustainably / Živimo održivo. Ovaj projekt je namijenjen osnovnoškolcima starosti od 6 do 14 godina, a cilj mu je povećati informiranost učenika, odgojno-obrazovnih djelatnika, građana  o održivom razvoju te ih potaknuti na djelovanje usmjereno ka ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cijelosti. Posebno su predstavile aktivnost obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 2021.

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 8. 7. 2021. 20:33

Tvrđava Klis

Učenici 4.c i 4.d te učenici 4.r. PŠ Mravince bili su na izvanučioničkoj nastavi na tvrđavi Klis u sklopu koje su realizirali aktivnost eTwinning projekta "Castless and Fortresses in my country". 

Mnoštvo očuvanih kulturno-povijesnih ostataka iz raznih razdoblja turbulentne prošlosti, skladan krajolik i predivan pogled na Split i srednju Dalmaciju samo su neki od razloga za naš odgojno-edukacijski i rekreacijsko-relaksacijski posjet ovom baštinskom lokalitetu. Tvrđava je idealno mjesto gdje su učenicima praktično, vrlo sadržajno i slikovito predočena sva povijesna razdoblja od srednjeg vijeka do danas, približene su im različite zemljopisne posebnosti, raznolik biljni svijet i ostale ljepote tvrđave i  njenog okruženja.

Prilikom posjeta  dočekali su nas pripadnici Povijesne postrojbe “Kliški uskoci“ u živopisnim odorama i s izvornim naoružanjem. U pratnji uskoka učenici su obilazili povijesne znamenitosti unutar tvrđave (crkva sv. Vida, uskočka oružarnica, providurov stan).

Osim razgledavanja sudjelovali su i u kreativnoj radionici izrade suvenira koje su dobili na poklon. Da bi posjet kliškoj tvrđavi ostao u što ljepšem sjećanju, učenici su imali priliku gađati metu sportskim lukom. Osim ove atrakcije streličarstva, na samom kraju imali su priliku pogledati uskočku izvedbu mačevanja.

Fotogalerija:

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 16. 6. 2021. 10:02

Posjet Kliškoj tvrđavi

Učenici 3. i 4. razreda PŠ Kučine posjetili su tvrđavu na Klisu i tako realizirali aktivnost eTwinning projekta Castless and Fortresses in my country. 

Razgledavanje povijesnih znamenitosti tvrđave Klis te izložaka muzejske zbirke bilo je u pratnji uskočkih vodiča.  Učenici su sudjelovali u obuci gađanja mete sportskim lukom te radionici izrade suvenira koji su učenici dobili na poklon. Na kraju uskočki vodiči prezentirali su tradicionalne tehnike mačevanja.

Kliknite i pogledajte album s fotografijama.

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 15. 6. 2021. 02:44

MEĐUNARODNI DAN OČARANOSTI BILJKAMA Vijest ima dokument u privitku

Povodom Dana očaranosti biljkama koji se obilježava svake godine 18.5. i u okviru eTwinning projekta Naj biljke i životinje Hrvatske učenici 4.c razreda proveli su brojne aktivnosti kojima su obilježili taj dan.

Projekt Naj biljke i životinje Hrvatske  čiji su idejni začetnici učiteljice Edita Rizvan  i Zdenka Jerković zaživio je kako u centralnoj tako i u područnim školama Kučine i Mravince.  Provodi se  u suradnji s  Osnovnom školom don Lovre Katića i učiteljicom Svjetlanom Vuić koja je uz našu školu koordinator projekta.

Različitim aktivnostima, s naglaskom na istraživanje, sudionici projekta predstavljaju jedni drugima biljke i životinje koje su tipične za podneblje u kojem žive. Naglasak je na zaštićenim biljkama i životinjama kao i na važnosti i utjecaju tih biljaka i životinja na život ljudi i cijeli okoliš.

U 4.c razredu učenici su pokazali neke od načina na koje nas biljke mogu očarati. Svatko je prema svojem interesu odabrao biljku i način istraživanja.  Ruže i orhideje očarale su ih svojom ljepotom.  Dio učenika istražio je ljekovita svojstva biljaka (kopriva, metvica, pčelinja ljubica, kamilica) te su podučili ostale. Svježe ljekovito bilje koje su učenici donijeli u školu mogli su pomirisati i vidjeti izbliza.

Nakon prezentacija slijedile su aktivnosti: priprema biljaka (od kojih će se napraviti čajna mješavina) za sušenje, prešanje biljaka za razredni herbarij i na kraju sadnja ružmarina i suncokreta u školski vrt. O biljkama treba brinuti svakodnevno kako bi nas očarale.

Učenici su bili visoko motivirani, puno su naučili i iskazali su oduševljenje ovakvim načinom rada.

Dio aktivnosti možete pogledati na video zapisu.

                                                                              Zdenka Jerković, učiteljica

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 29. 5. 2021. 10:01

VIRTUALNA SURADNJA UČENIKA

Učenici 2. razreda Osnovne škole Neorić virtualno su se družili s učenicima 2. b razreda naše škole. Od početka ove školske godine učenici zajedno surađuju u eTwinning projektu Sigurnim korakom u školu 2. Jedni su drugima predstavili aktivnosti koje su tijekom godine odradili te svoje mjesto stanovanja. Solinjani su se pohvalili bogatom kulturnom baštinom, a Norićani  svojom lokalnom znamenitošću, neorićkim maškarama.

Učenici su bili veoma sretnim ovom virtualnom suradnjom i raduju se budućim virtualnim suradnjama.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 28. 6. 2021. 23:22

ZOO u gostima

Učenike 3. i 4. razreda virtualno su posjetili edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba i održali im dva zanimljiva predavanja  

3.razred – VODA, IZVOR ŽIVOTA

Uz demonstracije pokusa i razgovor s edukatorom, učenici su upoznali raznolikost vode u prirodi i osvijestili njezinu važnost za život biljaka, životinja i ljudi.

4.razred – ŽIVOT ŽIVOTINJA

Učenici su istražili, upoznali i razumjeli međusobnu ovisnost živih bića i uvjeta života te razvrstavali životinje u u različite skupine s obzirom na način prehrane i njihovo stanište.

 

Iz pera Josipa Šoše

     Svima nam je već dosadila korona. Zbog nje nismo mogli ići u zoološki vrt, pa ga je učiteljica morala dovesti k nama.

     Teta koja radi u zoološkom nam je održala predavanje preko video-poziva.

Prvo smo rješavali par zagonetki. Rješenja su bile životinje koje smo razvrstali na divlje i domaće i po staništima. Nakon toga nam je pokazivala perje sove i noja, ljusku kornjačinog oklopa i staru odbačenu kožu zmije te kosti: lubanju vuka, lubanju čimpanze i zub slona.

Nakon toga je slijedilo najveće iznenađenje: U rukama je donijela narančasto-crno-bijelu zmiju za koju smo u prvom trenutku pomislili da je gumena. Ali, kad je pokazala njezinu glavu shvatili smo da je to je zapravo prava zmija! Bila je to mliječna zmija.

Edukatorica nam je puštala zvukove životinja, a mi smo pogađali koje su to životinje te govorili kako se zovu toj životinji ženka i mlado. Zbog slabog interneta jelen je zvučao kao traktor. Još uvijek mislim da je to bio traktor. 😀

Mnogo toga sam naučio, no bilo bi mi draže da smo išli u pravi zoološki.

Ovom aktivnošću prisjetili smo se nekih ciljeva održivog razvoja kao što su:

6. Čista voda i sanitarni uvjeti

14. Očuvanje vodenog svijeta

15. Očuvanje života na Zemlji

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 28. 5. 2021. 20:26

Dani medijske pismenosti u 3. i 4. razredu PŠ Kučine

 

Kroz aktivnosti obilježavanja Dane medijske pismenosti učenici 3. i 4. razreda naučili su kako nastaje vremenska prognoza i upoznali format novinske ilustracije kroz analize i izradu ilustracija o ciljevima održivog razvoja.

Tako su se na još jedan zanimljiv način približili temama našeg eTwinning projekta Let's Live Sustainably.  

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 15. 5. 2021. 23:22

Dan planeta Zemlje 3. i 4. razred PŠ Kučine

 

Učenici 3. i 4. razreda proveli su raznovrsne aktivnosti povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje i pridonijeli realizaciji eTwinning projekta Let's Live Sustainably.

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 15. 5. 2021. 21:53

Dan planeta Zemlje 1. i 2. razred PŠ Kučine

Učenici 1. i 2. razreda zajedno sa svojim učiteljicama Majom Pletikosić i Ivanom Risek obilježili su Dan planeta Zemlje uz mnoštvo zanimljivih i edukativnih radionica. Na ovaj način dali su svoj doprinos međunarodnom  e-Twinning projektu "Lets Live Sustainably" /Živimo održivo.

Detaljinije pogledajte na linku.

Dan planeta Zemlje

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 30. 4. 2021. 17:32

Let's Live Sustainably - Dan planeta Zemlje

Povodom Dana planeta Zemlje učenici su fotografirali prirodu, a fotografije su postavljali na zajednički Padlet na kojem su kumunicirali i ocijenjivali fotografije nagrađujući jedni druge srcima.

PADLET

Od pristiglih fotografija kreirali smo virtualnu video izložbu čija je premijera bila baš na Dan planete Zemlje kao nagrada učenicima za uložen trud. 

VIRTUALNA IZLOŽBA 

Učenici su zaključili da Dan Zemlje treba biti SVAKI DAN i poslali poruku EARTH DAY EVERY DAY!

EARTH DAY EVERY DAY  

Ove projektne aktivnosti i projektni rezultati samo su neki od izvrsnih materijala koji su nastali zajedničkim radom vrijednih učenika i njihovih učitelja koje možete vidjeti na našoj projektnoj mrežnoj stranici. 

COLLABORATION - eTwinning project Let's Live Sustainably

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 25. 4. 2021. 10:36

Dan planeta Zemlje u PŠ Mravince

Svjetski Dan planeta Zemlje je 22. travnja.

Učenici 4. razreda  obilježili su ovaj dan kroz brojne  aktivnosti. Obilježavanje su povezali s radom na eTwinning projektu Let's Live Sustainably. Jedna od aktivnosti bila je izrada postera vezanih za ovaj dan. Djeca su svjesna koliko je važno živjeti u zdravom i čistom okolišu. Svi mi imamo ulogu u zaštiti planeta za buduće generacije!

Što učenici misle da mogu učiniti da zaštite naš planet pogledajte u nastavku:

                 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 23. 4. 2021. 21:52

Dijelimo znanje i rastimo zajedno Vijest ima dokument u privitku

Dana 20.4.2021. održano  je naše prvo predavanje i radionica pod nazivom Dijelimo znanje i rastimo zajedno s ciljem da  djelatnici OŠ kraljice Jelene međusobno uče jedni od drugih. 

Današnji  susret je bio tematski vezan za rad na eTwinning platformi.

Kolegice Nives Bogdan i  Zdenka Jerković su zainteresiranim kolegama predstavile rad na eTwinning platformi, od registracije na eTwinning, uključivanja u događanja, projekte na eTwinning live, stručna usavršavanja, povezivanja s kolegama i sve ostale aktivnosti koje platforma nudi.  U drugom dijelu učiteljica Zdenka prikazala je  dosadašnje projektne aktivnosti eTwinning projekta Naj biljke i životinje Hrvatske i uputila kolege u buduće aktivnosti. U zadnjem dijelu učiteljica Nives prošetala je i Twinspaceom projekta Let's Live Sustainably i upoznala kolege sa završnim projektnim aktivnostima.

Bilo je vrlo korisno i zanimljivo. Veselimo se novom susretu i razmjeni znanja zainteresiranih  kolega!

Sanja Matić, pedagoginja

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 21. 4. 2021. 11:21

Webinar "Google Sites i Canva"

Na webinaru "Google Sites i Canva" iz serije "Tko pita - ne skita! - digitalni alati za suradnju, eTwinningove ambasadorice Alenke Miljević 7. travnja 2021., Edita Rizvan i Nives Bogdan predstavile su Google Sites i Canvu kroz primjere provedenih aktivnosti ne eTwinningu i tako diseminirale projekt "Let's Live Sustainably".

https://youtu.be/1yv5m84UrfI

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 25. 4. 2021. 09:07

Projektni dan u 3. i 4. razredu PŠ Kučine

Učenici trećeg i četvrtog razreda Područne škole Kučine projektni dan obilježili su raznovrsnim eTwinning projektnim aktivnostima projekata Let's Live Sustainably i Naj biljke i životinje Hrvatske.  

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 28. 3. 2021. 11:04

SVJETSKI DAN VODA

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. I mi smo u našem razrednom odjeljenju veliku pažnju posvetili obilježavanju tog značajnog datuma u sklopu eTwinning projekta Živimo održivo.

Na satu Hrvatskog jezika smo čitali i analizirali pjesmu Vode kupačice. Svojstva vode smo upoznali na satu Prirode i društva tako da smo izvodili pokuse u kojima smo koristili vodu. Upoznali smo tvari koje na vodi plutaju i one koje tonu. Boja vode nam je bila poticaj za realizaciju likovnog zadatka na satu Likovne kulture. Vodenim bojama smo slikali tonove plave boje. Na satu Razrednika smo nacrtali dobre i loše primjere odnosa čovjeka prema vodnim resursima.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 23. 3. 2021. 23:46

Projektni dan u 4.r. PŠ Mravince

Održivi razvoj

22.ožujka u našoj školi realizirao se projektni dan u okviru Eko škole. Tema ovogodišnjeg projektnog dana bila je Održivi razvoj.                                        Učenike treba odgajati i obrazovati za održivi razvoj.

Ciljevi održivog razvoja teže izgradnji bolje budućnosti za sve ljude na našem planetu.

Kako smo proveli dan pogledajte u sljedećem videu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 23. 3. 2021. 18:27

THINK GREEN SAVE BLUE Vijest ima dokument u privitku

U okviru eTwinning projekta Let¨s Live Sustainably¨kao i Projektnog dana Eko škole na temu Održivog razvoja učenici 6.b razreda s razrednicom Dunjom Knez i prof informatike Antonijom Burčul su na radionici pod nazivom Očuvanje Jadranskog mora istraživali načine očuvanja našeg  plavog Jadrana.

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 23. 3. 2021. 10:14

PROJEKTNI DAN - ODRŽIVI RAZVOJ

Dana 22.3.2021. u okviru projekta Eko škole kao i eTwinning projekta Let s live sustainable održali smo projektni dan na temu Održivi razvoj.

S obzirom da tema pokriva 17 različitih područja izbor je bio zaista velik. Dio učenika sa svojim razrednicima i predmetnim učiteljima se odlučio za terensku nastavu gdje su sami učenci bili domaćini u svom mjestu boravka, metodom obrnute učionice. Tako su upoznavali učitelje sa posebnostima Kučina i Mravinaca kroz biološku raznolokost na način da budu svi aktivni sudionici svijeta u kojem žive. Učenici sedmih razreda su posjetili izvor rijeke Jadro, utvrdili očuvanost okoliša i  promišljali kako održati i unaprijediti u za buduće generacije taj prirodni i vrijedni dragulj.

U učionicama se odvijala istraživačka nastava. Dio učenika osmih razreda  su nakon odgledanog edukativnog filma na temu Održivi gradovi i zajednice, na primjeru naše škole istražili na koji način možemo štedjeti vodu, kako godpodariti otpadom, kakva je energetska učinkovitost, koje ekološke projekte provodimo i koristilimo mi digitalnu tehnologiju u svhu očuvanja prirode.

  :: opširnije :: 


objavio: SANJA MATIĆ  datum: 23. 3. 2021. 10:06

Održivi prosinac u Kučinama

Tijekom prosinca u Kučinama su se provodile brojne aktivnosti povezane s ciljevima održivog razvoja. Pogledajte pregled dijela aktivnosti:

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 26. 12. 2020. 10:06

Let's Live Sustainably - Održivi prosinac Vijest ima dokument u privitku

Blagdani na eTwinningu

Osnovna škola braće Radića, Bračević organizirala je webinar o tome kakve nam sve mogućnosti pruža eTwinning u doba blagdana. Svoja iskustva podjelile su kolegice Višnja Šuperba, OŠ Brodarica, Ivana Bašić, OŠ Opuzen, organizatorica webinara Alenka Miljević, OŠ braće Radića i Nives Bogdan, OŠ kraljice Jelene. Zahvaljujemo se kolegici Alenki na pozivu. 

Nives Bogdan prikazala je kako izgleda "održivi prosinac" predstavljanjem prosinačkih aktivnosti projekta Let's Live Sustainably.

Foto album

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 17. 12. 2020. 07:32

ZLATNA VEČER MATEMATIKE 2020. & STEAM 2020.

Već šestu godinu za redom učiteljice naše škole Nives Bogdan i Zdenka Jerković sudjeluju na Zlatnim večerima matematike, međužupanijskom skupu sa bogatim programom osmišljenim za djecu od predškolske do srednjoškolske dobi. Ove godine teme Zlatne večeri bile su: matematika i fizika i matematika je pola zdravlja.

Učiteljice su organizatorice i kreatorice  zanimljivog edukativnog escape room-a koji je osmišljen i kao aktivnost eTwinning projekta Let's Live Sustainably, a na zanimljiv način priča priču o Zdravoljubu koji Zemljane podučava zdravim životnim navikama. Zdravoljub je upao u zatočeništvo zle vještice i može ga spasiti samo uporan i dobar matematičar.

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 8. 12. 2020. 10:38

Global School Play Day

U veljači se obilježava Svjetski dan školskih igara za učenike u školama širom svijeta. Obilježavanjem ovog datuma promiče se svijest o važnosti nestrukturiranog vremena igre za zdrav dječji razvoj.

Učenici 2.b razreda naše škole pridružili su se ovom događaja.  Svoje su aktivnosti ostvarili u sklopu eTwinning projekta Sigurnim korakom u školu  2. Uživali su u brojnim društvenim igrama za djecu.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 17. 2. 2021. 22:27

Christmas Programming & Greeting

4.r.PŠ Mravince sudjelovao je u eTwinning projektu pod nazivom Christmas Programming &Greeting. Projekt je realiziran u mjesecu prosincu. Okupio je partnere iz Hrvatske, Turske i Srbije.

Učenici su se put sreli sa programom Scratch na izbornoj nastavi informatike.U program ih je uvela učiteljica informatike Sanja Radačić.

Program im se jako svidio. S obzirom da od prvog razreda pohađaju izvannastavnu aktivnost („The 21st century kid i Mali informatičari) , nije im bio problem snaći se u Scratch-u. S velikim interesom i jako motivirani krenuli su u izradu božićnih čestitki. Uglavnom su samostalno istraživali programski jezik i izrađivali čestitke s božićnom tematikom.

Htjeli su pokazati da znaju raditi u programu Scratch. Željeli su napraviti čestitke koje će moći vidjeti i drugi i tako  svima čestitati nadolazeće blagdane.

Djeca su bila zadovoljna  stečenim znanjem iz područja programiranja.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 26. 12. 2020. 10:56

Let's Live Sustainably u Solinskoj kronici

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 17. 12. 2020. 08:17

Posjet tvrđavi Kuk i crkvi sv. Petra

Učenici 4. razreda PŠ Kučine sudjeluju u eTwinning projektu Castless and Forteress in my country. Kako bi i ostalim sudionicima u projektu prikazali utvrdu Kuk u crkvu sv. Petra koje su smještene na padini Mosora, u blizini škole, organizirali su izvanučioničku nastavu, ponovili ranije stečena znanja o ovim građevimama i uživali u predivnom pogledu i čistom zraku.

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 2. 12. 2020. 03:12

Europski tjedan kodiranja

Učenici 2. b razreda sudjelovali su u još jednim eTwinning aktivnostima u projektu Sigurnim korakom u školu 2. Europski tjedan kodiranja obilježili su brojnim aktivnostima. Najviše im se svidio zadatak otkrivanja tajnih slova.

učiteljica Anita Čupić

 

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 6. 11. 2020. 23:57

Sigurnim korakom u školu 2 - Svjetski dan poštanske marke; Međunarodni dan pismenosti

Učenici 2. b razreda i ove školske godine sudjeluju u eTwinning projektima. Hrabro su nastavili s aktivnostima u projektu Sigurnim korakom u školu 2. Sudjelujući u tom projektu učenici će osnažiti svoje početne digitalne vještine i surađivati s učenicima diljem Hrvatske. U rujnu su bilježili Svjetski dan poštanske marke i Međunarodni dan pismenosti.  Dan poštanske marke obilježili su čitanjem pisma kojeg je jedna djevojčica napisala svojoj učiteljici te crtanjem poštanskih marki koje su kasnije ukrasili u alatu PhotoScape.

učiteljica Anita Čupić

http://os-kraljicejelene-solin.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=136

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 30. 9. 2020. 23:43

Castles and Fortresses in my country

Učiteljice četvrtih razreda iz centralne škole i obiju područnih škola Zdenka Jerković, Edita Rizvan i Nives Bogdan i učiteljica trećeg razreda iz Kučina, Jelena Kelava, priključile su se  eTwinning projektu Castless and forteress in my country.

Naše aktivnosti dostupne su na:

https://twinspace.etwinning.net/112410/pages/page/1405102

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 29. 9. 2020. 03:31

eTwinning projekt Let's Live Sustainably

Učiteljice Nives Bogdan i Edita Rizvan autorice su međunarodnog eTwinning projekta Let's Live Sustainably / Živimo održivo.

Ovaj jednogodišnji projekt namijenjen je osnovnoškolcima (6-14 godina), a cilj mu je povećati informiranost učenika, odgojno-obrazovnih djelatnika, ali i svih ostalih građana  o održivom razvoju te ih potaknuti na djelovanje usmjereno ka ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cijelosti.

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 22. 9. 2020. 09:37

Predavanja i dijeljenje dobre prakse

3. srpnja 2020. na Aktivu razredne nastave održalna su predavanja i prikazi primjera dobre prakse. 

Svoja znanja i iskustva podijelile su učiteljice Milica Duvnjak, Zdenka Jerković, Jelena Kelava, Anita Čupić, Edita Rizvan i Nives Bogdan.

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 20. 7. 2020. 08:15

Sigurnim korakom u školu 1 - Na kraju projekta

Učenici 1. b razreda Osnovne škole kraljice Jelene iz Solina priveli su kraju međunarodni eTwinnning projekt pod nazivom Sigurnim korakom u školu 1. Sudjelujući u projektu učenici su razvijali svoje samopouzdanje, kritičko mišljenje te razmjenjivali iskustva. Polazište u planiranju aktivnosti su bili ishodi učenja nastavnih predmeta te očekivanja međupredmetnih tema s posebnim naglaskom uporabu informacijske i digitalne tehnologije.

Ovaj cjelogodišnji projekt učenicima se jako svidio te su izrazili želju da i iduće godine sudjeluju u njegovom nastavku. Veoma se veselimo novim izazovima i virtualnim druženjima.

http://os-kraljicejelene-solin.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=135

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 25. 6. 2020. 10:03

Sigurnim korakom u školi 1- Majčin dan

Naša obitelj, naše je gnijezdo iz kojega smo krenuli u svijet. Svibanj je mjesec u kojem obilježavamo Majčin dan. Tim povodom su učenici 1. b razreda, kao i ostali sudionici eTwinning projekta Sigurnim korakom u školu 1, izradili prigodne čestitke koje su posvetili svojim dragim majčicama. Svoje uratke su postavili i na padletu koji se nalazi na Twin Space projekta.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 25. 5. 2020. 15:05

eTwinning projekt - Mjesečeve zgode

Učenici 1. b nastavljaju s radom na eTwinning projektu pod nazivom Mjesečeve zgode. Pošto je nastava zbog pandemije COVID 19  organizirana na daljinu svoje su zadatke učenici odradili od kuće. Tako su kod kuće od otpadnog materijala izradili rakete i robotiće za otkrivanje Mjeseca. Zadatak im se veoma svidio te su nastali maštoviti likovni radovi.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 20. 5. 2020. 14:02

Sigurnim korakom u školu 1 – Izradi svog avatara

Učenici 1. b razreda u okviru eTwinning projekta Sigurnim korakom u školu 1 su se podsjetili na pravila ponašanja na internetu. Već su naučili da na internetu treba biti oprezan. Ne stavljamo svoje slike tamo gdje ih svi na internetu mogu vidjeti. Ne pišemo puna imena i adresu. Umjesto slike možemo napraviti AVATAR.

Izradili smo naše prve avatare i postavili ih na padlet koji se nalazi na linku:

https://padlet.com/anita1_cupic/diecfdbo0nb5

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 30. 4. 2020. 09:31

Sigurnim korakom u školu 1 - Abeceda

Zajedničkim radom sudionika  eTwinning projekta  pod nazivom Sigurnim korakom u školu1 nastala je i Abeceda, knjiga slova. Učenici su trebali crtežom prikazati  početno slovo zadanog pojma.

Učenicima 1. b razreda ovaj projektni zadatak se veoma svidio te su dali sve od sebe a ga što uspješnije izvrše.

Kako izgleda  naša e knjiga možete vidjeti na linku:

https://www.storyjumper.com/book/read/79443445/ABECEDA

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 27. 3. 2020. 17:00

Sigurnim korakom u školu 1 – Dan ružičastih majica

Učenici 1. b razreda obilježili su Dan ružičastih majica aktivnostima u okviru e Twinning projekta Sigurnim korakom. Poslušali su dječju priču Juha od bundeve. Nakon razgovora o priči dobili su zadatak da najvažnije detalje priče nacrtaju. Svojim crtežima obogatili su zajedničku e slikovnicu sudionika projekta koja se nalazi na linku:

https://view.genial.ly/5e3cb219d886f20fbd540455

                            učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 2. 3. 2020. 15:29

DAN SIGURNIJEG INTERNETA U 1.B RAZREDU

Učenici 1. b razreda obilježili su 11. veljače Dan sigurnijeg interneta brojnim aktivnostima i okviru eTwinning projekta Sigurnim korakom u školu 1.

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 17. 2. 2020. 22:26

eTwinning projekt - 20 dana dobrote

I ove su se godine učenici 3.r. PŠ Mravince uključili u eTwinning projekt „20 dana dobrote“Cilj projekta je probuditi u učenicima ljubav i dobrotu, te osvijestiti važnost međusobnog pomaganja.

Na početku projekta odabrali su 20 aktivnosti kroz koje će  širiti svoja zrnca dobrote za sve. Pri odabiru zadataka trudili su se učiniti što više dobrih djela za prijatelje, obitelj, roditelje, učitelje, rodbinu …

 

    Uživali su u svim aktivnostima, veselili se dobroti i dobrim djelima!

                  https://spark.adobe.com/video/v47hRhRh0UYHj

       

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 26. 12. 2019. 23:15

Mjesečeve zgode – Videokonferencija između dvije škole

Početkom prosinca učenici 3.d razreda OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog realizirali su  virtualnu suradnju s učenicima 1.b razreda  Učenici oba razreda sudjeluju u eTwinning projektu pod nazivom Mjesečeve zgode. Projektni zadatak je bio da  učenici izmijene svoja iskustva rada na projektu. Trećaši su čitali svoje sastavke  pod nazivom Susret s nepoznatim prijateljem i predstavili makete raketa dok su učenici prvog razreda prezentirali svoje likovne uratke na temu raketa.

Učenicima se ovakav oblik suradnje veoma svidio te su izrazili želju da i u budućnosti realiziramo još virtualnih susreta.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 16. 12. 2019. 15:01

Četvrtaši PŠ Kučine u eTwinning projektu Što? Ča? Kaj?

Učenici 4. razreda Područne škole u  Kučinama uključili su se u eTwinning projekt  Što? Ča? Kaj?.

Projekt je namijenjen učenicima četvrtih razreda kako bi obogatili svoj rječnik istražujući ga kroz tri hrvatska narječja. Tijekom istraživanja učenici će stvarati svoje razredne rječnike, pronalaziti značenja zagonetnih rečenica iz različitih narječja, međusobno učiti kroz kvizove i križaljke, osmišljavati pjesme i igrokaze koristeći se štokavskim, kajkavskim i čakavskim narječjem, susrest će se s vršnjacima iz različitih govornih područja hrvatskoga jezika putem videokonferencija.

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 26. 11. 2019. 17:35

Nacionalna i Europska oznaka kvalitete za eTwinning projekte

eTwinnig School

Rad na eTwinningu je  važan  i zaslužuje da ga se podijeli i da bude priznat lokalno, nacionalno i diljem Europe. eTwinning odaje priznanje za rad učitelja, učenika i škole kroz nacionalnu i europsku oznaku kvalitete kao i kroz status eTwinning škole.

 

Nacionalna oznaka kvalitete dodjeljuje se učiteljima koji su surađivali na izvrsnim eTwinningovim projektima i znači da je projekt dosegnuo određenu razinu kvalitete u njihovoj zemlji. Oznaka kvaliteta potvrđuje da je projekt ispunio određene državne i evropske standarde. Državna služba za podršku (NSS) u svakoj zemlji procjenjuje prijave i dodjeljuje oznake kvalitete. To je  priznanje nastavnicima i školama za njihove eTwinning aktivnosti na visokoj razini. Nacionalna oznaka kvaliteta dodijeljena je našem autorskom projektu Mystery of History u čijem je radu sudjelovalo 6 učiteljica iz naše škole.

Oznaka kvalitete namijenjena je isključivo učiteljima osobno. U našoj školi 3 učiteljice dobile su oznaku kvalitete za eTwinning projekte u kojima su sudjelovale .

Europska oznaka kvalitete je druga oznaka koju eTwinning dodjeljuje projektima koji postižu određene europske standarde, a dodjeljuje je Središnja služba za podršku (CSS) . Ove godine Europsku oznaku kvalitete dobila je jedna od učiteljica za rad na projektu „Šetnja kroz godišnja doba“.

                                                                                          

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 13. 11. 2019. 17:55

Međunarodni dječji tjedan

Učenici  1.b razreda obilježili su Međunarodni dječji tjedan sudjelovanjem u videokonferenciji u sklopu eTwinning projekta pod nazivom International children's week/Međunarodni dječji tjedan.

Projekt je usmjeren na obilježavanje tjedna na način da se potakne umrežavanje i suradnja učitelja te poboljšaju digitalne kompetencija učitelja i učenika.
Zadatak je bio naučiti pjevati pjesmu Zdravo maleni i pjesmom obilježiti  tjedan. Prvo smo pronašli pjesmu na internetu a onda je svakodnevno uvježbavali. Pjevali smo je zajedno sa zagrebačkim prijateljima iz OŠ Augusta Harambašića. Našu  prvu video konferenciju smo ostvarili putem Skype. Sve je proteklo u veseloj i vedroj atmosferi. Jako se radujemo novim susretima i  novim projektima.

                      učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: Zdravko Pelivan  datum: 31. 10. 2019. 22:36

Mjesečeve zgode

Učenici 1. b razreda priključili su se međunarodnom eTwinning projektu pod nazivom Mjesečeve zgode.

Cilj projekta je upoznati učenike s prvim letom ljudi na Mjesec te njegovim posljedicama na cijeli ljudski rod. Kombinirajući različite metode i oblike rada u različitim nastavnim situacijama utjecati na razvoj dječje znatiželje, kreativnost i maštovitost

Ovim projektom želimo razvijati prirodnu dječju znatiželju, kreativnost i maštovitost. Želimo utjecati na razvoj suradničkih i komunikacijskih vještina te poticati liderstvo. I na kraju, želimo da shvate da obrazovanje daje čovjeku slobodu, položaj u društvu te moć.

učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 4. 10. 2019. 09:58

Sigurnim korakom u školu 1

Učenici 1. b razreda ove školske godine sudjeluju u eTwinning projektu pod nazivom Sigurnim korakom u školu 1. Sudjelujući u ovom projektu učenici će razvijati međusobnu suradnju te će se osnažiti u primjeni digitalnih alata. Polazište u planiranju su ishodi učenja te očekivanja međupredmetnih tema s posebnim naglaskom na uporabu informacijske i komunikacijske tehhnologije.

Učenici će steći znanja, vještine i stavove kojima će jačati samopouzdanje, razumjeti druge i surađivati s njima, razvijati kritičko mišljenje, određivati svoje izbore te biti svjesni odgovornosti i uzročno-posljedičnih veza, s posebnim naglaskom na sigurnost u neposrednom i virtualnom okruženju.


                                              učiteljica Anita Čupić

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA MATAS  datum: 1. 10. 2019. 15:16

Mystery of History in legends

eTwinning projekt -Mystery of History in legends

Mystery of History in  legends dio je  Erasmus + projekta Mystery of History čiji smo aktivni sudionici od samog početka projekta (rujan 2017.)  Projekt Mystery of History in  legends se provodio od početka studenog 2018. do kraja travnja 2019.

Cilj projekta   je bio prikupljanje regionalnih priča i legendi iz različitih europskih zemalja. Željeli smo upoznati priče i legende iz naše domovine i drugih europskih zemalja. Kod učenika smo razvijali osjećaj pripadnosti i ljubavi prema svojoj domovini i svom narodu, ali i poštovanje i uvažavanje prema drugim europskim narodima i njihovoj kulturi, tradiciji, baštini. Učenici su se upoznali s legendama svoje zemlje, ali i s legendama zemalja  partnera. Izrađivali su ilustracije, križaljke, kvizove pomoću web 2.0 alata. Kao konačni proizvod projekta napravili su digitalnu knjigu engleske verzije legendi: 

Mystery of History in legends

Učenici su dio svojih projektnih aktivnosti prikazali video uradcima:         

 

                                                                                   

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 29. 8. 2019. 21:49

Projektni dan ...od ideje do realizacije...

30. svibnja 2019. u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije, Centra izvrsnosti SDŽ, uz suorganizaciju Obrtno-tehničke škole, Agencije za mobilnost i programe EU i OŠ braće Radića-Bračević, održana je konferencija "Od ideje do realizacije - Projektni dan". Na konferenciji su prikazani Erasmus+ projekti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a pokazalo se da je eTwinning njihov neizostavan dio.

Erasmus tim naše škole koji čine učiteljice razredne nastave Nives Bogdan, Zdenka Jerković, Jelena Kelava, Maja Matas, Maja Pletikosić i Edita Rizvan postavile su izložbu na kojoj su prikazale rezultate rada na Erasmus + projektu, ali i eTwinning projektu Mystery of History in legends.


Nives Bogdan i Jelena Kelava održale su predavanje o svom putu od eTwinninga prema Erasmusu i ponovnom povratku u eTwinning. 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 3. 6. 2019. 22:04

eTwinning projekt- Šetnja kroz godišnja doba

logo projekta

Učenici 2.c razreda centralne škole s učiteljicom Zdenkom Jerković i učenici 2.razreda PŠ Mravince s učiteljicom Editom Rizvan, te učiteljice iz PŠ Kučine sudjelovali su u eTwinning projektu „Šetnja kroz godišnja doba“.

Projekt se provodio cijelu školsku godinu.Cilj projekta bio je kod djece razvijati ljubav prema prirodi, poticati zanimanje za promatranje, istraživanje i zaključivanje o promjenama u prirodi.  Željeli smo potaknuti zanimanje i  upoznati posebnosti sva četiri godišnja doba, uspoređivati ih i uočiti razlike među njima. 

 

Projekt je prepoznat kao izrazito vrijedan te je dobio i Nacionalnu i Europsku oznaku kvalitete.

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 31. 5. 2019. 22:47

Trećaši PŠ Kučine u eTwinning projektu Istraživači prošlosti

Učenici 3. razreda Područne škole Kučine zajedno sa svojom učiteljicom Majom Pletikosić sudjelovali su eTwinning projektu pod nazivom Istraživači prošlosti tijekom šk.god.2018./19.

Projekt je namijenjen učenicima trećih razreda kako bi spoznali mnoštvo zanimljivosti iz prošlosti. Za lakše otkrivanje detalja iz prošlosti pozvali su na suradnju  roditelje te bake i djedove. Učenici su istraživali i uočavali sličnosti i razlike života u prošlosti i danas.

eTwinning projekt Istraživači prošlosti

  :: opširnije :: 


objavio: MAJA PLETIKOSIĆ  datum: 21. 5. 2019. 15:28

Radionica o kvalitetnom provođenju projekata na eTwinningu

Učiteljice Nives Bogdan i Jelena Kelava 16. svibnja 2019. godine, na poziv eTwinning ambasadorice, Alenke Miljević, na radionici “Kvalitetno provođenje projekata na eTwinningu”, u OŠ kralja Zvonimira, u Ninčevićima,  podijelile su svoje eTwinning iskustvo predstavivši nazočnima eTwinning projekte “Spring in my village” i “Little currators” nakon kojega su se osnažile na pokretanje Erasmus+ projekta.

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 20. 5. 2019. 20:13

Europa u srcu (Europe day)

Projekt se odvijao kroz mjesec svibanj 2019. godine, a u njemu su sudjelovali učenici drugih razreda s učiteljicama Editom Rizvan i Zdenkom Jerković.  Cilj projekta bio je bolje upoznati Europu, razvijati međukulturalnost i zajedništvo u europskom okruženju.Projekt je odlično  integriran u nastavni proces kroz većinu nastavnih predmeta.

Učenici su radom na projektu razvijali vještine čitanja, pisanja i govorenja.  Kroz izvannastavnu aktivnost Djeca 21.stoljeća (informatička grupa) uspjeli su dosta vremena posvetiti projektnim aktivnostima.

Na zanimljiv način kroz radionice, učilo se o zanimljivostima gradova i država Europe. Učenici su izrađivali kvizove znanja o europskim zemljama u različitim digitalnim alatima:  https://wordwall.net/hr/resource/520643

 

  :: opširnije :: 


objavio: EDITA RIZVAN  datum: 13. 5. 2019. 20:48

Merry Christmas in different languages

Učenici prvog i drugog razreda PŠ Kučine sa svojim učiteljicama Jelenom Kelavom i Nives Bogdan su tijekom prosinca 2018. godine sudjelovali u eTwinning projektu „Merry Christmas in different languages“. Sudionici projekta su škole i vrtići iz Italije, Španjolske, Slovenije, Poljske, Rumunjske, Litve, Slovačke. Hrvatske i Letonije koja je i autor projekta.

Svaka škola je poslala po dvije božićne čestitke koje su učenici osmislili i izradili te čestitali Božić jedni drugima na materinjem jeziku. Na ovaj način učenici su imali priliku shvatiti koliko se jezika govori u Europi te uočiti sličnosti i razlike između jezika. Aktivnosti učenika iz Kučina popratili su novinari Solinske kronike. Ovo je za naše najmlađe učenike bilo iskustvo za pamćenje.

Fotogalerija:
Merry Christmas in different languages

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 14. 1. 2019. 22:37

eTwinning - radionica za početnike i primjeri dobre prakse

5.prosinca 2018. godine učiteljice Nives Bogdan i Edita Rizvan, članovima učiteljskog vijeća Osnovne škole kraljice Jelene predstavile su eTwinning, najveću zajednicu škola u Europi. Kolegama su nastojale približiti značaj eTwinninga te ih potaknuti na uključivanje u ovu veliku zajednicu.

Korak po korak, objasnile su im postupak registracije na eTwinning platformu te su im demonstrirale koje sve mogućnosti eTwinning pruža učitelju 21.stoljeća. Potaknule su ih na uključivanje u projekte te na sudjelovanje u brojnim stručnim usavršavanjima koja se organiziraju putem eTwinninga. Dogovoreno je otvaranje eTwinning grupe naše škole u kojoj će im predavačice pružati podršku te pomagati u snalaženju na eTwinning platformi. 

Objasnile su im na svojim brojnim primjerima dobre prakse zašto smatraju eTwinning značajnim u radu i kako utjeće na unaprijeđivanje i osuvremenjivanje odgojno-obrazovnog rada.

 

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 10. 12. 2018. 20:54

eTwinning - čarolija učenja i poučavanja

 

Edita Rizvan i Nives Bogdan, iskusne eTwinnerice rado su se odazvale pozivu ravnatelja Osnovne škole Vjekoslav Parać, Solin, Đure Baloevića te su u 26.studenoga 2018. godine djelatnicima te škole predstavile eTwinning portal, prednosti i mogućnosti koje on nudi, a sve s ciljem popularizacije eTwinninga. Želja im je uključiti što veći broj nastavnika u eTwinning zajednicu, povezati se s njima, surađivati te unaprijediti i obogatiti svoj rad razmjenom dobre prakse s kolegama iz Hrvatske i drugih zemalja.                 Ovom prilikom,  diseminirale su i Erasmus+ projekt "Mystery of History", koji je pokrenut kao nastavak uspješnog eTwinning projekta "LIttle currators".

  :: opširnije :: 


objavio: NIVES BOGDAN  datum: 27. 11. 2018. 20:37
» Arhiva naših vijesti    
 


Kontakt

Osnovna škola kraljice Jelene Solin 

Put mira 3, 21210 Solin 

E-mail: ured@os-kraljicejelene-solin.skole.hr

OIB: 28599641021

PŠ Mravince,
Gajeva 2.: 021/269-934.

PŠ Kučine,
Prilaz M.Vidoševića 9.: 021/269-
937


Novosti HZJZ

Javni pozivi 2020./21.

Virtualne učionice

Dragi učenici, pristup virtualnim učionicama se nalazi na sljedećim poveznicama po razredima:

1.a

1.b

1.c

1.d

1PSK

1PSM

2.a

2.b

2.c

2.d

2PSK

2PSM

3.a

3.b

3.c

3.d

3PSK

3PSM

4.a

4.b

4.c

4.d

4PSK

4PSM

 

Dragi učenici, pristup virtualnim učionicama se nalazi na sljedećim poveznicama po razredima:

 

5.a

5.b

5.c

5.d

5.e

 

 

6.a

6.b

6.c

6.d

6.e

6.f

 

7.a

7.b

7.c

7.d

7.e

7.f

 

8.a

8.b

8.c

8.d

8.e

 

 


Obavijesti vezano za nastavu

 


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 1. 2018.

Ukupno: 280358
preskoči na navigaciju