preskoči na sadržaj
Vijesti

Nasukani na pustom otoku: Solinski osnovnoškolci kroz europski projekt sami osmišljavali civilizaciju

Osnovna škola kraljice Jelene iz Solina je od 29. travnja do 5. svibnja domaćin susreta u okviru Erasmus+ projekta 'Once upon an island' u kojem osim Hrvatske sudjeluju još Poljska, Irska, Portugal, Grčka i Italija, a ciljevi su: efektivna uporaba informacija, poticanje motivacije za matematiku i znanost, strane jezike, digitalne i poduzetničke vještine, poboljšanje socijalnih i građanskih sposobnosti, timski rad te interkulturalna dimenzija.


Prema riječima koordinatorice projekta prof. Ružice Kandić, ovi ciljevi se realiziraju kroz zanimljivu priču.

- Djeca su stradala u brodolomu te su nasukana na pustom otoku. Njihov je zadatak osmišljavanje civilizacije: zakona, ekonomije, poduzetništva, turizma, školstva i zabavnih sadržaja - ispričala je ona.

Osim nje u projektu sudjeluju Marijana Bandić BuljanMarijana GudićMaja DolićSanja Matić i Anita Čupić, uz podršku ravnateljice Vesne Ružić te svih djelatnika škole, učenika i roditelja. Njihov rad u ovom projektu, kao i u svim aktivnostima kojima je cilj izgradnja mladog čovjeka i društva, prepoznali su Grad Solin i Splitsko-dalmatinska županija. Službeni dio programa započeo je u solinskom Teatrinu. Okupljene su pozdravili gradonačelnik Dalibor Ninčević, ravnateljica škole i koordinatorica projekta, a u prigodnom programu su sudjelovali školski zbor pod vodstvom profesorice Mirjam Zubanović i KUD Salona. Gradonačelnik je na predanom radu čestitao članovima Erasmus tima Osnovne škole kraljice Jelene, a gostima poželio plodonosan i radostan boravak u Hrvatskoj.

Susretu u Hrvatskoj prethodio je susret u Irskoj na kojem su dogovorene osnovne postavke projekta i prva mobilnost s učenicima na Kreti. Za prvu mobilnost bilo je potrebno pripremiti mapu otoka, koju je trebalo osmisliti sa svim sadržajima (upravom, bolnicama, kućama, vrtićima, školama, parkovima...) koristeći pritom geografska mjerila i GIS podatkovni sustav s kojim se učenici nisu imali priliku susresti prije rada u projektu. Također, trebalo je pripremiti prijedlog otočnog ustava, koji su sva djeca izglasala na demokratski način te su bila u mogućnosti razvijati i svoje prezentacijske vještine, koje su ključne u osobnom rastu svakog pojedinca. 

Na susretu u Hrvatskoj nastavlja se priča o razvoju otoka. U planu je prikaz objedinjenog atlasa otoka, a bit će predstavljeni 3D modeli otočnih kuća, koje su izradili učenici u suradnji sa svojim učiteljima. 

– Budući da je ovo prvi ovakav projekt u kojem sudjelujemo, ugodno smo iznenađeni uzbuđenjem i zanimanjem kako učenika, tako i djelatnika naše škole za izvršavanjem svih zadataka koji pred nama stoje – kazala je profesorica Kandić. 

Za svoje goste pripremili su, osim postavljenih zadataka, mnogobrojne aktivnosti kako bi djeca upoznala hrvatsku povijest, običaje, kulturu, tradicionalnu kuhinju, uz visoko uvažavanje različitosti vjera, kulture i jezika. Među aktivnostima je i 'Lemonade Day', sajam na kojem će zemlje članice projekta izložiti svoje proizvode, a oni će se moći kupiti po prigodnim cijenama. Važno je napomenuti da sva prikupljena sredstva idu u humanitarne svrhe, za štićenike doma Maestral. 

– Nadamo se da će naši učenici i njihovi roditelji, kao i dosad, pokazati otvoreno srce, spremno za pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Također, to će biti prilika za druženje sa svim sudionicima projekta, za razvoj komunikacijskih vještina i poticanje timskog rada – poručuju domaćini.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Zdravko Pelivan   datum: 1. 5. 2018.

Kontakt

Osnovna škola kraljice Jelene Solin 

Put mira 3, 21210 Solin 

E-mail: ured@os-kraljicejelene-solin.skole.hr

OIB: 28599641021

PŠ Mravince,
Gajeva 2.: 021/269-934.

PŠ Kučine,
Prilaz M.Vidoševića 9.: 021/269-
937


Novosti HZJZ

Javni pozivi 2020./21.

Virtualne učionice

Dragi učenici, pristup virtualnim učionicama se nalazi na sljedećim poveznicama po razredima:

1.a

1.b

1.c

1.d

1PSK

1PSM

2.a

2.b

2.c

2.d

2PSK

2PSM

3.a

3.b

3.c

3.d

3PSK

3PSM

4.a

4.b

4.c

4.d

4PSK

4PSM

 

Dragi učenici, pristup virtualnim učionicama se nalazi na sljedećim poveznicama po razredima:

 

5.a

5.b

5.c

5.d

5.e

 

 

6.a

6.b

6.c

6.d

6.e

6.f

 

7.a

7.b

7.c

7.d

7.e

7.f

 

8.a

8.b

8.c

8.d

8.e

 

 


Obavijesti vezano za nastavu

 


Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

Brojač posjeta
Ispis statistike od 31. 1. 2018.

Ukupno: 280096

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju